Objavljeno: 19/05/2015

Istražni radovi - temelj za formiranje Javne vatrogasne postrojbe

Održana press konferencija čelnika tvrtke PSP i Grada Grubišnoga Polja

/slika/vijesti/2015/2015_05/2015_05_664_x_495/150519_psp_presica.jpg

Podzemno skladište plina u Grubišnom Polju kao operater skladišnog sustava RH, između ostaloga, zaduženo je i za sigurnost opskrbe tržišta, čulo se na današnjoj konferenciji za medije u uredu gradonačelnika Zlatka Mađeruha povodom posjete direktora PSP-a Krešimira Maleca.-Mi imamo još jednu ulogu: razvojnu. Ona se događa upravo na vašem području i to je samo dokaz da se Podzemno skladište plina nije samo zadovoljilo postojećem skladištem plina u Okolima, nego kroz razvoj projekta vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju još dajemo dodatnu uslugu tržištu plina Republici Hrvatskoj. S krajnjim ciljem da se pretvorimo u operatera, odnosno skladište koje može na adekvatan način zadovoljiti potrebe hrvatskog tržišta, ali isto tako da sa svojom konkurentnošću, svojim proizvodima možemo svoje usluge ponuditi i okruženju-kazao je Malec.
Cilj je ishoditi koncesiju za eksploataciju za jedno dulje razdoblje, što je u interesu i lokalne samouprave, a javnost će kroz otvorene javne rasprave biti upoznata s izradom studije utjecaja na okoliš. Iz PSP-a očekuju da će do kraja ove godine ishoditi rješenje Ministarstva zaštite okoliša. Na vršnom skladištu plina bit će zaposlene minimalno dvije osobe. No, nije jedina izravna korist zajednici.-Naš doprinos lokalnoj zajednici ne treba gledati samo kroz zaposlenike samog podzemnog skladišta, već i kroz sve moguće usluge koje trebamo, a evo i na postojećoj lokaciji uspješno surađujemo s lokalnim tvrtkama-rekla je Ivana Ivančić, direktorica sektora razvoja i investicija.
Do sada je, čulo se na 'presici' u dodatnim istražnim radovima utrošeno 30-ak milijuna kuna, dok je kroz popratne radove angažirajući brojne podizvođače lokalnoj zajednici ostalo 600 tisuća kuna, objasnio je Malec, što se može preslikati i na daljnje radove nadzemlja i samoga skladišta.
Iako povijest istražnih radova na grubišnopoljskom području seže u davnu 1940-tu godinu prošloga stoljeća, 2011. godine resorno Ministarstvo izdalo je rješenje o dodatnim istražnim radovima na eksploatacijskom polju u Grubišnom Polju. Iduće godine krenulo se u izradu dokumentacije, ishođenje dozvola, rješavanje imovinsko pravnih poslova, studije utjecaja na okoliš i na istražne radove. Realizacija ovakvih projekata traje godinama, istaknuo je Malec. Na današnjoj konferenciji za medije bili su i predstavnici vatrogastva, jer ovaj je projekt idealna prilika osnivanja javne vatrogasne postrojbe u našem gradu.-Mi smo sad u reviziji procjene ugroženosti od požara i plana zaštite od požara za grad Grubišno Polje, pa pokušavamo i ovu novu investiciju, ovaj novi rizik istražnih radnji i skladište, odnosno eksploataciju i skladištenje plina ugraditi u te normativne akte koje ćemo zajedno s vatrogasnom zajednicom, DVD-om Grubišnoga Polja i JVP-a Daruvara pokušati osmisliti u jedan plan zaštite od požara. Kao konačni cilj iz kojeg će proizaći određena potreba za protupožarnom zaštitom na području Grubišnoga Polja-rekao je gradonačelnik Z. Mađeruh.(RGP)