Objavljeno: 26/02/2016

Knjiga je trajan spomenik 6383 žrtvama jugokomunističkoga nasilja

Predstavljeno drugo izdanje knjige 'Jugoslavensko nasilje i prešućivane žrtve II. Svjetskog rata i poraća na području današnje Bjelovarsko-bilogorske županije'

/slika/vijesti/2016/2016_02/2016_02_664_x_495/160226_promocija_nasilje2.jpg

Mjesto više tražilo se na sinoćnjoj promociji drugoga izdanja knjige Jugoslavensko nasilje i prešućivane žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća s područja današnje Bjelovarsko-bilogorske županije, autora Zdravka Ivkovića, Josipa Vusića i Anite Blažeković. Predstavljajući knjigu, autorica Blažeković je pred više od 50 posjetitelja kazala da je riječ o dopunjenom i izmijenjenom izdanju prve, koja je nakon objave 2010. godine doslovce razgrabljena.
Dopune i izmjene donose imena novih žrtava i dvije masovne grobnice.-Budući da su se čuli zahtjevi rodbine i potomaka odlučili smo se na drugo izdanje. U međuvremenu smo otkrili 72 nove žrtve, tako da drugo izdanje govori od 6383 žrtve i 72 grobišta, među kojima su dva nova u Kipu nedaleko Sirača i Malom Korenovu kod Bjelovara-kazala je A. Blažeković.
Knjigu su uz njezinu autoricu predstavili i članovi Matice hrvatske Bjelovara Đurđa Haić i Davor Dijanović, novinar i publicist. Dijanović je kazao kako treba pozdraviti pojavu knjiga poput sinoć predstavljene, jer je to krupan korak u razotkrivanju komunističkih zločina i traženju istine, te je njome bjelovarsko-bilogorski kraj izvršio svoju moralnu dužnost prema žrtvama jugokomunističkoga sustava.
-Radilo se o velikom broju ljudi ubijenih, nestalih. Još je veća tragedija kada je iz pojedine obitelji nestalo više ljudi. Poput obitelji Gregurković iz Male Barne, iz koje su četiri sestre i gluhonijemi brat odvedeni i ubijeni. Sestre su bile pobožne i sumnjive jer su prečesto išle u crkvu !-kaže autorica.
D. Dijanović je naglasio da naslov knjige, koju je nazvao  spomenikom zločinima trajnijim od mjedi, ukazuje da nije riječ samo o zločinima komunističke već i zločinačke ideologije jugoslavenstva, koja je iza sebe u kontinuitetu ostavila tisuće hrvatskih žrtava od I. Svjetskog rata do Vukovara i Škabrnje.
Dijanović kaže i da je jugoslavenstvo uvijek išlo i na ruku velikosrpskoj ideologiji.-Ono je donekle i razumljivo kada se pogleda psihosocijalni profil dobrog dijela političara u Hrvatskoj od 1991. godine. Riječ je dobrim dijelom o ljudima koji nikada nisu prežalili raspad bivše države i kojima je Hrvatska slučajna država za koju bi najbolje voljeli da nestane, ili ako već postoji smatraju ju kao privatni bankomat kako bi zadovoljili svoje kriminalne porive-kazao je D. Dijanović.
Autorica, koja se po pitanju prikupljanja podataka zahvalila i Gradu Grubišnom Polju na čelu s na promociji nazočnim gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom, naglasila je posao nije dovršen, već će se i dalje raditi na razotkrivanju istine o stradanju hrvatskoga naroda.(RGP)