Objavljeno: 30/06/2015

Konstituirana Vijeća češke i srpske nacionalne manjine grada

Predsjednica VČNM-a je Ana-Maria Štruml-Tuček, a SVNM-a Zoran Popara. Članovima vijeća gradonačelnik Z. Mađeruh čestitao i poželio sreću u radu.

/slika/vijesti/2015/2015_06/2015_06_664_x_495/150630_vcnm.jpg

Nakon što su na nedavnim izborima izabrani njegovi članovi, danas su konstituirana Vijeća češke i srpske nacionalne manjine Grada Grubišnoga Polja. Na konstituirajućoj sjednici češke nacionalne manjine okupljeni članovi novi mandat predsjednice povjerili su Ani-Mariji Štruml-Tuček, a zamjenicom joj je ponovno imenovana Jaruška Krčma. Štruml Tuček je kazala da će nastaviti dobru tradiciju svoje manjine i raditi na boljitku ne samo te, već i ostalih nacionalnih manjina.-Bavit ćemo se, kao i do sada, uvijek kulturom i poticanjem svih naših čeških beseda na suradnju na kulturnom planu, ali ćemo pokušati i neke ostale probleme. Za sada u statutu imamo dvojezičnost, te ćemo pokušati da ona stvarno i zaživi u našem gradu-kazala je A.-M. Štruml-Tuček.
Da je odnos te manjine i Grada Grubišnoga Polja odličan potvrdio je i na konstituirajućoj sjednici nazočan saborski zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek istaknuvši današnji grubišnopoljski primjer. Naime, u našem gradu je, kazao je Bilek, osnovano prvo gradsko Vijeće češke nacionalne manjine na području Bjelovarsko-bilogorske županije.-To je samo dokaz da suradnja češke manjine: svih četiriju čeških beseda, Vijeća manjine, Gradske uprave i njezinih djelatnika na visokoj razini. U posljednjim se mandatima ta suradnja pokazala hvale vrijednom, te u Grubišnom Polju Vijeće češke nacionalne manjine nije samo ukras demokracije-ističe V. Bilek.
Sat vremena nakon češke, održana je i konstituirajuća sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada. Za predsjednika toga Vijeća izabran je Zoran Popara, a za njegova zamjenika Milan Bobić.-Prvi potez je da se upoznam s problemima srpske nacionalne manjine na području grada i da se krene u njihovo rješavanje. Također, da dobro surađujemo s upravom grada i gradonačelnikom i naravno, sa svim članovima Vijeća-naveo je Z. Popara.
Članovima Vijeća češke i srpske nacionalne manjine na izboru je čestitao i uspjeh u radu poželio grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh, naglasivši dosadašnju dobru suradnju.-Ona može biti još i bolja. Naime, vezana je nerijetko uz financijske potpore. No, proračun u ovoj krizi ne može podnijeti kakve kapitalne investicije, ali sredstva za redovan rad udruga ćemo osigurati-kazao je gradonačelnik. Istaknuo je da je Grad vijećima osigurao prostor za rad u zgradi u Kolodvorskoj ulici, ali će članove Vijeća educirati da se i sami mogu javljati na natječaje pretpristupnih fondova Europske unije, jer smatra da ne mora gradski proračun biti isključiv izvor financiranja rada tih vijeća.(RGP)