Objavljeno: 05/03/2015

LAG Bilogora-Papuk ušao u Mrežu za održivi razvoj

LAG je jedan od inicijatora osnutka Mreže, koja bi trebala osigurati bolji utjecaj na kreiranje poljoprivredne politike

/slika/vijesti/2015/2015_02/2015_01_664_x_495/150212_traktor_mjera4.jpg

U sastav Mreže za održivi razvoj Hrvatske, koja okuplja Lokalne akcijske grupe s područja osam županija, osnovanu prije nekoliko dana u Virovitici, ušao je i LAG Bilogora Papuk, koji  je i jedan od inicijatora njezina osnutka. Cilj osnivanja Mreže je jačanja kapaciteta LEADER organizacija i širenja LEADER  metodologije u Hrvatskoj uz povezivanje, jačanje kapaciteta, razmjenu iskustva i javno zagovaranje interesa lokalnih akcijskih grupa (LAG), razvojnih i znanstvenih ustanova, te ostalih pravnih osoba koje se bave ruralnim razvojem u Republici Hrvatskoj, kao i osiguravanje sudjelovanja hrvatskih LAG-ova i ostalih dionika na ruralnom području u europskim i ruralnim mrežama.
-Svjedoci smo situacije da izrazito ruralna područja u kojima poljoprivredna  proizvodnja predstavlja značajan dio gospodarstva, poput područja Bilogore, Slavonije, Baranje, Posavine, Podravine, nemaju dovoljno velik utjecaj na kreiranje poljoprivredne politike i formiranje Programa ruralnog razvoja, te smo udruživanjem kroz Mrežu željeli zastupati interese poljoprivrednih proizvođača s ovog, ali i širega područja-navodi Dijana Turniški, upraviteljica LAG-a Bilogora-Pauk, članovi kojega su gradovi Grubišno Polje i Daruvar i općine Dežanovac, Končanica, Sirač i Đulovac. No, dodaje D. Turniški, u Mrežu će se kasnije uključiti i LAG-ovi iz cijele Hrvatske.
Mreža ima potporu Hrvatske zajednice županije, a namjera je uključiti i brojne hrvatske znanstvene institucije.-Već sada su Mreži pristupili Prehrambeno bio-tehnološki fakultet iz Osijeka i Visoko učilište iz Križevaca, jer su prepoznali značaj povezivanja znanstveno istraživačkih ustanova, poljoprivrednih proizvođača i svih asocijacija koje se bave ruralnim razvojem, a sve u svrhu poboljšanja uvjeta života i rada na ruralnim prostorima-ističe D. Turniški.
Predstavnici LAG-a Bilogora-Papuk izabrani su u Upravni odbor Mreže.(RGP)