Objavljeno: 27/03/2015

Mali grubišnopoljski kazalištarci obilježili Svjetski dan kazališta

Nakon pročitane poruke hrvatskih glumaca, mali su kazalištarci izveli dvije predstave

/slika/vijesti/2015/2015_03/2015_03_664_x_495/150327_dan_kazalista.jpg

Danas je Svjetski dan kazališta. Obilježava se 27. ožujka svake godine od 1962., kada ga je pokrenuo Međunarodni teatarski institut – ITI i to na dan kada je otvorena kazališna sezona u Teatru nacija u Parizu. Uobičajeno je da se toga dana u kazalištima diljem svijeta čitanje poruke, koju organizira ITI, te se u nas čita hrvatska poruka čiji nastanak organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Dosadašnje svjetske poruke pisali su brojni svjetski umjetnici poput Arthura Millera, Eugenea Ionesca, Laurencea Oliviera, Richarda Burtona, Vaclava Havela, a ovogodišnju hrvatsku sastavio je Matko Raguž, glumac, redatelj i kazališni producent.
Svjetski dan kazališta danas je obilježen i u Grubišnom Polju, u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman. Ponajprije hrvatskom porukom, koju je pročitala Ana Delić, voditeljica kazališne skupine.-Kazalište je jedno od posvećenih mjesta ove civilizacije, rijetko mjesto gdje nam pada duhovna „mȁna s neba“ i ako imamo sreće, ponekad ćemo iz njega izaći za poneku spoznaju duhovno bogatiji. Teatar je potreban kao utočište pred „nedaćama svijeta“, mjesto spoznaje, mjesto susreta ljudskih bića, mjesto katarze-dio je ovogodišnje hrvatske poruke.
Potom su mlađe skupine Dramske družine CIK-a izvele svoje već poznate i simpatične predstave Snjeguljica i Kukuruzna bajka, koje su mali vrtićarci u publici nagradili burnim pljeskom. A upravo je pljesak najbolja nagrada vrijednim glumcima. -Dragi ljubitelji kazališta, hvala vam za svaki dolazak na koju bilo predstavu, za svaki smijeh, za svaku suzu u tišini i mraku gledališta, za svaki aplauz, jer bez vas naša bi umjetnost izgubila smisao-između ostaloga stoji u poruci hrvatskih kazalištaraca, koju je pročitala A. Delić. (RGP)