Objavljeno: 12/02/2015

Mnoge mogućnosti sufinanciranja nude se Mjerom 4 Programa ruralnoga razvoja

Za projekte vrijedne od 500 do 2 milijuna eura, može se ostvariti od 50 do 90 posto bespovratnih potpora

/slika/vijesti/2015/2015_02/2015_01_664_x_495/150212_traktor_mjera4.jpg

Mjera 4. u okviru Programa ruralnoga razvoja donosi brojne mogućnosti ostvarivanja potpora pri ulaganju u poljoprivredna gospodarstva, potvrdio je u programu Radija Grubišnoga Polja Zlatko Pavičić, voditelj grubišnopoljskog projekta Poduzetničkog inkubatora. Naime, nakon kašnjenja od nekoliko mjeseci, napokon su krajem siječnja raspisani prvi natječaji za potpore u okviru te mjere. One će biti posebno zanimljive fizičkim i pravnim osobama upisanima u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, koje imaju namjeru ulagati u izgradnju i opremanje objekata, mehanizaciju, zemljište, skladišne kapacitete i drugo.-Što se tiče iznosa, najmanji je 5000, a najveći dva milijuna eura u slučaju rekonstrukcije, novograđenja ili obnove, a po pitanju poljoprivredne mehanizacije od 5000 do milijun eura-pojašnjava Z. Pavičić.
Mjera bi mogle biti zanimljiva i korisna brojnim ovdašnjim vlasnicima OPG-a, obrta ili tvrtki zna li se da će potpore iznositi od zajamčenog osnovnog povrata od 50 posto ukupno ulaganja, dok ovisno o uvjetima koje korisnik ispunjava može iznositi i 75, odnosno 90 posto ukupne vrijednosti projekata. Kako sada stvari stoje ministarstvo poljoprivrede Grubišnom Polju, kao području sa značajnim prirodnim ograničenjima, nije osiguralo dodatak prema kojemu bi njegovi žitelji automatizmom ostvarivali 70 posto povrata.-Gradonačelnik je isti dan kada je objavljen natječaj reagirao i putem Upravnoga odjela za gospodarstvo zatraženo je očitovanje ministarstva zašto je iz toga dijela izostavljeno Grubišno Polje, iako su taj dodatak dobili Daruvar, Garešnica, Čazma, Berek, Đulovac i Sirač-kazao je Z. Pavičić, dodajući da do danas odgovor iz ministarstva nije stigao.
Kada je u pitanju financiranje projekta, Pavičić navodi da je korisnik dužan sam ga isfinancirati, no u poslovnoj će mu banci dokumentacija koja svjedoči o jamstvu povrata novca ipak otvoriti koja vrata više. Prvi natječaj je otvoren do 11. travnja i već se mogu dostavljati projekti.  Najavljeno je kako će novi natječaj biti objavljen krajem godine, pa svi koji se možebitno u okviru prvoga nisu uspjeli pripremiti, imaju podosta vremena to učiniti do drugoga natječaja, ali i narednih godina, jer će Program ruralnoga razvoja osiguravati potpore do 2020. godine.(RGP)