Objavljeno: 10/07/2015

Na mjestu stare kuće bit će uređen novi gradski trg

Proces uklanjanja derutnih kuća u Ulici Nikole Šubića Zrinskog bio je mukotrpan zbog imovinsko pravnih odnosa

/slika/vijesti/2015/2015_07/2015_07_664_x_495/150710_rusenje_kuca_1b.jpg

Uklanjanjem derutne i ruševne kuće, središte Grubišnoga Polja poprimilo je ljepši izgled. Naime, nakon rušenja zgrade općinskoga suda, te prve oronule kuće prije nekoliko godina, uklonjena još jedna derutna kuća u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, između hotela i zgrade takozvane bivše Zagrebačke banke. Proces je, svjedoči gradonačelnik Zlatko Mađeruh, bio mukotrpan ponajprije zbog imovinsko pravnih poslova, koji su rješavani putem državnoga odvjetništva. Do kraja srpnja bi trebale biti gotove izmjene i dopune prostornoga plana, kako bi se njime omogućilo daljnje uređenje toga prostora.
-Izmjene i dopune će biti na javnom uvidu pa ovom prilikom pozivam građane da se jave sa svojim sugestijama, prijedlozima i planovima. Grad planira ponuditi rješenje koje će biti kombinacija trga i poslovnog prostora-kaže gradonačelnik Mađeruh, dodajući je namjera jedan dio prostora odvojiti za formiranje trga: od policije do bivše Zagrebačke banke, prostor koji je u vlasništvu Grada, koji ne obuhvaća dio ispred hotela. Naime, otvorila se mogućnost da se putem fondova EU financira uređenje trgova lokalnih zajednica.-Sada se intenzivno radi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije, kako bi se i povukla sredstva EU-ističe gradonačelnik.
Vrlo vjerojatno će i na dijelu toga prostora, koji se proteže sve do ulice Tina Ujevića, biti izgrađen centar jednog trgovačkog lanca.
Vrlo kritično oko sada bi primijetilo da bi, kako bi uže središte grada izgledalo potpuno moderno,  valjalo urediti i fasade pojedinih objekata koji se nalaze u užem središtu.-Fond zaštite okoliša dijelom financira fasade. U stručnim smo službama educirali ljude da pomognu oko pripreme tih programa, pa molim stanare i upravitelje zagrada da komuniciraju s našim stručnim službama, kako bi izvukli sredstva. Ne mora se sve raditi isključivo vlastitim novcem. Mi u Gradskoj upravi nastojimo izvući što više sredstava iz drugih izvora, jer naših nemamo dovoljno, i za sada nam dobro polazi za rukom-zaključuje gradonačelnik Z. Mađeruh.(RGP)