Objavljeno: 22/04/2016

Nastavljeno uređenje kapele Gospe Lurdske. Radovi gotovi do kraja godine

Župnik preč. Većeslav Magić kaže da je za dovršetak radova potrebno osigurati 30 000 kuna, što će, vjeruje, do kraja godine biti osigurano

/slika/vijesti/2016/2016_04/2016_04_664_x_495/160422_kapela_uredenje.jpg

Nakon nekoliko mjeseci stanke, ponovno su krenuli radovi na obnovi kapele Gospe Lurdske u župnoj crkvi sv. Josipa u Grubišnom Polju. Naime, do sada su u potpunosti obnovljene dvije slike na zidovima kapele, te dio ornamenata i oslika, dok je na redu strop i preostali dio zidova. Radove pod paskom Konzervatorskoga zavoda iz Bjelovara obavljaju Karlo Vučković i Mislav Fleck, restauratori i konzervatori obrta Dok-art za restauriranje umjetnina.
Nakon prvih poteza pri takozvanom pranju zidova prošle godine vjernici su ostali zapanjeni kada su obnovljeni dijelove zidova otkrili koliko su u stvari prašina, dim svijeća i ostali utjecaji tijekom proteklih stotinjak godina sakrili ljepotu zidnoga oslika.-Bilo je dosta loše  jer je rađeno ne uljanim oslikom, već pigmentom koji je u trusnom stanju, pa se gotovo može otpuhnuti. Mi nastojim napraviti da bude što postojaniji, koliko može biti. U svakom će slučaju biti postojano i bolje od prijašnjeg-uvjeravaju Vučković i Fleck, dodajući da će kapela zasjati punim sjajem do kraja ove godine.
Potvrdio je to i župnik preč. Većeslav Magić kazavši da je za dovršetak radova potrebno osigurati 30 000 kuna, što će, vjeruje, do kraja godine biti osigurano.
Podsjetimo, potpuno uređenje unutrašnjosti crkve procijenjeno je na oko milijun kuna, dok je uređenje kapele, kao prva faza toga opsežnog posla, vrijedna 187 000 kuna. Prije toga su obnovljene elektro i audio instalacije te osnova rasvjeti, kao preduvjet uređenju unutrašnjosti. U zatvaranju 'financijske konstrukcije' sudjelovao je i Grad Grubišno Polje.(RGP)