Objavljeno: 10/06/2015

'Neočekivani susret' osvojio drugu nagradu u državi

Riječ je o slikovnici Maje Kalac, učenice 8.a razreda OŠ I.N. Jemeršića, koju je izradila za nacionalni natječaj 'Moja prva knjiga'

/slika/vijesti/2015/2015_06/2015_06_664_x_495/150610_maja_slikovnica.jpg

Učenica 8.a razreda grubišnopoljske osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića Maja Kalac na natječaju 'Moja prva knjiga' osvojila je drugu nagradu u konkurenciji 697 slikovnica iz Hrvatske. 'Moja prva knjiga' državni je natječaj za učenike osnovnih škola, koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta provodi od 2004. godine. Sastoji se od pisanja i ilustriranja vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova koje biraju poznati hrvatski književnici, ove godine Sanja Pilić i Silvija Šesto. Svrha natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina te osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu.
Zanimalo nas je kako se Maja odlučila na pripremanje ilustrirane knjige.-Priča koju sam napisala nije bila isključivo za taj natječaj, već sam sastavak napisala za domaću zadaću. Nastavnici se jako svidio pa je sugerirala da ju pripremim za natječaj 'Moja prva knjiga'-kazala je Maja. Punih mjesec dana uz brojne obveze izrađivala je ilustracije kako bi uljepšala dvadesetak stranica knjige koja donosi zanimljiva priču.-Riječ je o jednoj djevojci, kojoj dan počne loše: od lošeg vremena, preko škole do prijatelja. Kada pomisli da ne može biti gore, počne padati kiša i padne na autobusnoj stanici. Pritom kišobranom zapne za jednog dečka, s kojim se na kraju jako zbliži i prohodaju-pojasnila je mlada autorica.
Nažalost, samo prvonagrađene slikovnice imaju pravo tiska. Njih je bilo pet, a Majina se našla među 25 koje su dobile drugu nagradu i poklon paket. No, bez obzira na to ona je jako sretna svojim uspjehom, koji je zaista zapažen.(RGP; foto: OŠ I.N. Jemeršića)