Objavljeno: 22/09/2015

Ni nakon 24 godine tuga i žal za žrtvama ne jenjavaju

Održana komemoracija u povodu 24. godišnjice masakra koji su četnici počinili u Ivanovu Selu

/slika/vijesti/2015/2015_09/2015_09_664_x_495/150922_komemoracija_iselo.jpg

Svetom misom zadušnicom, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen grobišta u središtu naselja, jučer je u Ivanovu Selu održana komemoracija za žrtve koje su pale za četničkoga divljanja u tom naselju 21. rujna 1991. godine.
Iako su prošle 24 godine, sjećanja, tuga ali i razočaranje su još uvijek jaki. Ponajviše stoga jer u većini slučajeva krivci nisu poznati nije ih stigla zaslužena kazna za nedjela koja su počinili. Potvrdila je to i Francika Frantal, kojoj su četnici toga dana ubili supruga Franju. Kaže kako bi se vlast trebala više pozabaviti traženjem i kažnjavanjem zločinaca koji su se okomili na nedužne civile.
Svetu misu predvodio je ivanovoselski župnik Josip Koščak, koji je i sam prošao kroz pakao napada srbočetnika tog 21. rujna 1991. godine. Nakon svete mise na spomen grobištu mladi Ivanovoselčani su se poginulih sumještana prisjetili čitajući pjesme poznatih hrvatskih pjesnika poput Tina Ujevića, Silvija Strahimira Kranjčevića ili pak Dobriše Cesarića.
Osim obitelji i rodbine koji su ih se prisjetili cvijećem, svijećama ali i suzama, vijence i svijeće ispred spomen obilježja položili su predstavnici Grada Grubišnoga Polja na čelu s gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata koje je predvodio predsjednik Udruge 'Bilogora '91' Vladimir Truhlaž, te predstavnici Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice na čelu s predsjednikom Mirom Totgergelijem.(RGP)