Objavljeno: 19/03/2015

Nova pomoć za 18 učenika koji uče mađarski jezik

Savez mađarskih udruga Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića darovao projektor

/slika/vijesti/2015/2015_03/2015_03_664_x_495/150319_madarski_jezik.jpg

Projektor će zasigurno biti velika pomoć u provođenju nastave-kazala je ravnateljica Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića Snježana Šeliš, zahvaljujući Šandoru Juhasu, saborskom zastupniku mađarske nacionalne manjine i predsjedniku Saveza mađarskih udruga, koji ga je danas darovao školi uime Saveza mađarskih udruga.
Naime, grubišnopoljska osnovna škola jedna je od dviju na području Bjelovarsko-bilogorske županije u kojoj se provodi projekt 'Učenje mađarskoga jezika prema modelu C'. Do devedesetih godina prošloga stoljeća njegovanje mađarskoga jezika bilo je poprilično razvijeno, te je potom zanemareno, potvrdio je Šandor Juhas.-Međutim, zahvaljujući vrijednim ljudima koji rade u KUD-ovima i udrugama, te velikom zalaganju Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije ponovno počinje intenzivnije njegovanje i učenje mađarskoga jezika među mladima.-kazao je saborski zastupnik.
Uz navod da je svaki početak težak, zadovoljan je odazivom učenika. Naime, prije dvije godine 'Učenje mađarskoga jezika prema modelu C' na području županije je ponajprije uvedeno u školi u Velikoj Pisanici, gdje nastavu pohađa osmero učenika. U  grubišnopoljskoj školi od ove ju školske godine pohađa 18 učenika.
-U odnosu na ostale mi smo u najtežem položaju. Češka nacionalna manjina ima daleko spremniju djecu u školi po pitanju materinjeg jezika, srpska manjina nema tih problema, Albanci puno govore kod kuće materinjim jezikom i imaju dobru osnovu, a kod Mađara je to daleko teže, jer ima malo djece koja ima osnovu. No, indikativno je to da brojna djeca koja dolaze na nastavu nemaju nikakve veze s mađarskom nacionalnom manjinom-kazao je Šandor Toth, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ.(RGP)