Objavljeno: 02/10/2015

Obavljen tehnički pregled pročistača, za osam dana stiže uporabna dozvola

Sada preostaje posao povlačenja gotovo milijun nepovratnih kuna iz europskoga fonda IPARD-a

/slika/vijesti/2015/2015_10/2015_10_664_x_495/151002_nadzor_procistac2.jpg

Jučerašnjim tehničkim pregledom pročistača otpadnih voda, izgrađenom u Orlovcu Zdenačkom, napravljen je posljednji korak u procesa puštanja pročistača u rad. Brojni stručnjaci jučer okupljeni, pregledom dokumentacije utvrdili su da nema prepreka za ishođenje uporabne dozvole, koja će biti izdana u roku osam dana. Time će pročistač nakon probnoga rada dobiti i službenu dozvolu za rad.
-Kada smo pripremali projektno-tehničku dokumentaciju, projektni smo zadatak planirali za naredno razdoblje. Pa je u njemu bilo da će industrijska zona krenuti, tako da je projekti zadatak bio nešto opširniji. Stoga je postojao strah da nećemo imati dovoljnu količinu komunalnih voda da bi napajali pročistač. No, odlično je tehnološki postavljen i ima dva bazena, može  raditi i s pola kapaciteta, što će zadovoljiti postojeće stanje-kazao je gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Usporedno s tim Grad je uz pomoć Hrvatskih voda napravio i retencijski bazen koji dovodi određenu količinu komunalnih voda do pročistača. Gradonačelnik je zadovoljan činjenicom da je dosadašnji mukotrpan rad na njegovoj izgradnji dobio svoju dobru završnicu.-Sada valja povući gotovo milijun eura bespovratna novca iz europskih fondova. Za sada smo na dobrom putu da taj novac povučemo. Ostaje i tehnološki dio da se potvrde izlazni parametri koji moraju biti u skladu s kriterijima Europske unije, što će biti jako važno-ističe prvi čovjek grada. No, kako je probni rad pokazao odlične rezultate, nema bojazni da će po tom pitanju biti problema.
Pročistač otpadnih voda će osim kućanstvima uvelike biti u službi i industrije, budući da je postavljen sustav koji će otpadne vode i iz industrijske zone dovoditi do pročistača. Budući da će ovom pročistaču slijevati i vode iz Malih Zdenaca, za ostatak najzapadnijega dijela gradskoga područja postoji novo rješenje, budući da se od strategije pročišćavanja voda uz pomoć pročistača tvrtke Zdenka odustalo.-Privatizacijom te tvrtke ostali smo bez te strategije, te se morala mijenjati. To je ovaj pročistač u Orlovcu, a drugi koji bi se trebao graditi na izlazu iz Velikih Zdenaca u nekom narednom razdoblju. Nova je strategija rađena u dogovoru s Hrvatskim vodama-zaključuje gradonačlenik.(RGP)