Objavljeno: 13/04/2016

OBNOVA PARKA
Sanirano opasno drveće, slijedi sadnja novoga

Gradonačelnik Zlatko Mađeruh navodi kako je intervencija u gradskom parku bila nužna ponajprije zbog sigurnosti

/slika/vijesti/2016/2016_04/2016_04_664_x_495/160413_park.jpg

Stoljetni grubišnopoljski park, koji je svojevrstan ukras grada protekla dva tjedna doživio je sanaciju. Mnogi će reći drastičnu, ali svakako prijeko potrebnu. Kako je pojasnio gradonačelnik Zlatko Mađeruh postalo je opasno šetati parkom zbog padanja suhih grana, na što su upozoravali i sami građani.
No, u sanaciju parka Grad je krenuo uz pomoć struke. Naime, prije negoli je učinjen bilo kakav zahvat napravljen je katastar parka, svojevrsna inventura što znači da je svako drvo evidentirano, o svakom stablu je sastavljen zapis kako i što s njim raditi, a ona stabla, koja zbog starosti i bolesti nisu mogla više opstati, morala biti srušena.-Na mjesto toga drveća bit će posađeno novo. Ovo do sada učinjeno nije kraj, već početak. Očekujem u narednim godinama da će park promijeniti svoj izgled, ovo je tek prva faza-kazao je gradonačelnik. Svoju obnovu doživjet će i park u Ivanovu Selu te drvored u Kozarčevoj i Ulicama Terezije Bernardete Banje i Braće Radića. Bit će to investicija vrijedna oko 70 tisuća kuna, nakon koje slijedi obnova staza u parku. Naime, poznato je da je grubišnopoljski park pomno planiran još u godinama na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i postoji tlocrt njegova uređenja: od hortikulture do staza.-Sada su stvoreni preduvjeti i za uređenje staza, jer je bilo upitno raditi li ih uz moćno korijenje drveća koje je u parku bilo. Staze su ucrtane i tako će ostati, a u narednom razdoblju će i staze biti uređene-rekao je Z. Mađeruh.
No, park i uređenje staza u njemu samo je dio opsežnoga projekta uređenja središta grada: od prostora na mjestu srušenih dviju derutnih kuća u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, gdje će biti izgrađen trgovački centar, preko prostora na kojemu je nekada stajala zgrada Općinskoga suda, do parka.(RGP)