Objavljeno: 23/12/2015

Po 5. puta zasjedalo Dječje gradsko vijeće

Mali su vijećnici raspravljali o aktivnostima vezanima uz humanitarni rad, te o uređenju grada

/slika/vijesti/2015/2015_12/2015_12_664_x_495/151223_dgv.jpg

Dječje gradsko vijeće na svojoj jučerašnjoj, petoj sjednici u ovom mandatu, raspravljalo je o aktivnostima vezanima uz humanitarni rad, te o uređenju grada.–Trebalo bi obnoviti klupe u parku, posaditi više cvijeća, na glavnom raskrižju postaviti semafore. Razgovarali smo i o naseljima, pa smo došli do zaključka da bi u Grbavcu trebalo urediti igralište, potrebno napraviti nogostupe i biciklističku stazu-kazao je uime vijeća David Križić.
Zamjenik gradonačelnika Dalibor Jurina kazao je da su neki zahtjevi ostvarivi. Budući da je njegov vlasnik Čazmatrans, Grad će u slučaju autobusnog kolodvora razgovarati s predstavnicima tvrtke o mogućnosti uređenja. Za iduću je godinu planirano uređenje užeg centra, pa i parka, dok su oko semafora obavljeni razgovori. Naime, smatra se da bi ih trebalo postaviti isključivo zbog smanjenja brzine vozila, a time i povećanja sigurnosti pješaka i ostalih sudionika prometa. Uređenja igrališta u Grbavcu, postavljanja klupa i košnje je ostvarivo nagodinu, posebice ako se Gradu odobri Program javnih radova, no uređenje nogostupa i biciklističke staze je teže ostvarivo jer cesta nije u nadležnosti Grada, dok je investicija izgradnje nogostupa dosta velika.
Po pitanju humanitarnog rada prijedlog je iznio zamjenik malog gradonačelnika Ivan Barto.-U drugom bi polugodištu trebali više vremena posvetiti našim školskim prijateljicama i prijateljima koji su siromašni. Stoga molim za pomoć predstavnike Grada i škole kako bismo organizirali sportski turnir ili priredbu a prikupljen bi novac donirali kolegama čije obitelji ga nemaju za život-rekao je Barto.  Zamjenik Jurina podržao je tu inicijativu uz prijedlog da se u humanitarnu akciju uključi i Dječji vrtić i Centar za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, ali je napomenuo da je važno dobro osmisliti program, voditi brigu o datumu njegova održavanja, dok će Grad osigurati potrebnu infrastrukturu i marketing. Napomenuo je kako je Grad u Proračunu za 2016. godinu osigurao novac za kupovinu udžbenika prvačićima.
Dječje gradsko vijeće izrazilo je i želju da se za njegove članove organizira izlet u zoološki vrt u Osijeku ili posjet Đakovačkoj ergeli i katedrali, ili u Cinestar u Zagrebu. D. Jurina je obećao da će se razmisliti o prijedlogu, koji je moguće organizirati. Na sjednici je ravnateljica Snježana Šeliš govorila o tomu što je u proteklom razdoblju napravljeno u školi, te iznijela planove za ubuduće.(RGP)