Objavljeno: 18/03/2016

Počela sanacija: Cilj je sigurnost, obnova i ljepota parka.

Ruši se dotrajalo drveće, orezuju suhe grane, nakon čega će biti posađeno novo drveće

/slika/vijesti/2016/2016_03/2016_03_664_x_495/160318_park.jpg

Kako je brojno drveće dotrajalo i time je opasnost za posjetitelje parka i prolaznike, Grad Grubišno Polje u suradnji s virovitičkom tvrtkom Flora od jučer provodi sanacijsko uređenje parka u središtu grada. Aktivnosti se provode prema katastru parka, odnosno projektu sanacije i obnove gradskoga parka, koji je izradio Milan Arvay, ovlašteni inženjer šumarstva, uređivanja šuma, lovstva, ekologije, zaštite prirode i urbanog šumarstva, obilježavali.
-Konzultirali smo se sa strukom. Naime, lako je srušiti nešto što je raslo stotinjak godina, pa smo iz toga razloga htjeli dobiti riječ struke. Stoga nam nije namjera samo rušiti, već istovremeno posaditi novo drveće. Ova sanacija parka će biti višegodišnja kroz nekoliko faza-kazao je grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh, napominjući kako je u fokusu svih aktivnosti sigurnost, obnova i ljepota parka.
Tako će tijekom narednih dana iz gradskoga parka biti uklonjeno dvadesetak starih i nesigurnih stabala od njih ukupno šezdesetak. U prvom redu bit će uklonjeno crnogorično drveće poput smreka, tuja i borova, te nekoliko starih kestena. U drugoj fazi će s drveća koje nije predviđeno za rušenje biti uklonjene suhe grane zbog sigurnosti.
Planom je predviđena i obnova gradskoga parka, te će nakon rušenja i prorjeđivanja krošnji biti posađeni kesteni. Sanacija i obnova bit će provedena i u ulicama Ivana Nepomuka Jemeršića i Braće Radića, te u parku u središtu Ivanova Sela, gdje također ima dotrajalog i opasnog drveća. Za obnovu drveća je u gradskom proračunu rezervirano 150 000 kuna.(RGP)