Objavljeno: 12/01/2015

Posvećena zastava Udruge uzorne hrvatske seoske žene

Udruga okuplja žene koje žive na selu i priznate su u svojoj zajednici prema svojem radu i svojim humanitarnim aktivnostima.

/slika/vijesti/2015/2015_01/2015_01_664_x_495/150112_zastava_uzorne.jpg

Članice Udruge uzorne hrvatske seoske žene u subotu su se okupile u grubišnopoljskoj župnoj crkvi sv. Josipa gdje je župnik preč. Većeslav Magić posvetio zastavu njihove udruge, koja trenutno okuplja 44 žene iz cijele Hrvatske. Riječ je o ženama koje žive na selu i priznate su u svojoj zajednici prema svojem radu i svojim humanitarnim aktivnostima.
Osnovna zadaća udruge, kazala je njezina potpredsjednica Željka Golubić, je zaštita prava, te promocije žena iz ruralnih područja Hrvatske. Iako je udruga osnovana još 2002. godine, prije dvije godine je na inicijativu Upravnoga odbora izrađena zastava koju će sada, kaže Golubićeva, članice udruge ponosno isticati jer je ona sukus njihova rada i postojanja. Naime, ona nosi obilježja iz cijele Hrvatske: poput masline, grožđa, žitnih polja, te kao krunu logotip udruge koji predstavlja majku koja u naručju drži dijete.
Mjesto posvete zastave nije slučajno odabrano. Ponajprije zbog činjenice da je Irena Cugovčan, članica Izvršnoga odbora udruge naša Grubišnopoljka, ali i stoga što je Grubišno Polje na pola puta između najudaljenijih slavonskih odnosno podravskih članica. Nakon posvete zastave, Udruga je održala redovitu godišnju skupštinu u Jabučeti. (RGP; fotografije: Irena Cugovčan)