Objavljeno: 24/11/2014

Predstavljena knjiga "Veljko Marić - nisam kriv!"

Knjigu je napisao Koprivničanec Mladen Pavković

/slika/vijesti/2014/2014_11/664_x_495/11_24_pavkovic_knjiga.jpg

U organizaciji Udruge dragovoljaca Domovinskog rata "Bilogora 91" u Grubišnom Polju je predstavljena knjiga Mladena Pavkovića "Veljko Marić.- nisam kriv".-U knjizi su objavljeni dokumenti. Mene ne zanimaju priče, fikcije koje se jesu ili nisu dogodile, nego u ovoj knjizi možete naći i njegovu optužnicu i njegovu presudu, možete naći dokumente, obiteljske fotografije, pisma iz zatvora. S ovom knjigom naprosto sam želio - što sam i napravio s knjigama koje sam objavio i o generalu Gotovini, Markaču i drugima - da ljudi sami progledaju, pročitaju i da sami vide je li u ovom slučaju Veljko Marić ratni zločinac ili je junak Domovinskog rata kao što tvrdimo mi hrvatski branitelji-kazao je autor, dodajući da će epilog slučaja Veljka Marića ostati nepromijenjen ukoliko se mi ne probudimo.-Velika je stvar da se Marijana Petir, zastupnica u EU parlamentu također oglasila na naše zamolbe i da je u parlamentu pokrenula to pitanje, jer je naprosto nevjerojatno da do Veljka Marića ne može nitko doći osim članova njegove obitelji-kaže M. Pavković. Još je jednom podsjetio na nepravednu i ničim dokazanu tešku presudu suda u Beogradu prema kojoj je Veljko Marić kao hrvatski branitelj za navodno ubojstvo jednog srpskog civila u Vojno-redarstvenoj operaciji Otkos 10 osuđen na 12 godina robije. Sud u Beogradu nije priznao ni da je u to vrijeme bila srpska agresija na Republiku Hrvatsku već je naglasio da se tada u našoj domovini vodio građanski rat.
Uz  mnogobrojne posjetitelje, predstavljaju je bila nazočna i Marićeva obitelj i prijatelji. Nakon četiri godine borbe s pravosuđem, supruga Marijana nada se da će se konačno dogoditi nešto pozitivno zahvaljujući reagiranju europarlamentarke Petir i nada se da će se to dogoditi uskoro zbog Marićevog zdravstvenog stanja.-Veljko je dosta loše. Nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu, lijekove mu ja šaljem odavde. Sve u svemu loše-povjerila se M. Lončarević Marić.
Osim autora, o knjizi i o Veljku Mariću govorili su i Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja, Vladimir Truhlaž, predsjednik braniteljske Udruge te velečasni Josip Košćak, također sudionik Domovinskoga rata. (RGP)