Objavljeno: 24/07/2015

Rekordan upis djece u Dječji vrtić 'Tratinčicu'

Ostala su samo još dva slobodna mjesta u jasličkoj skupini, te dva u mješovitoj u područnom vrtiću u Velikim Zdencima

/slika/vijesti/2015/2015_07/2015_07_664_x_495/150724_vrtic.jpg

Prema rješenju komisije za upis djece u Dječji vrtić Tratinčica u narednu pedagošku godinu tu grubišnopoljsku obrazovnu ustanovu pohađat će 83 malih Grubišnopoljaca, što je odličan upisni rezultat ! Naime, u matičnom vrtiću je upisano šestero djece u jasličkoj skupini, dvadesetero u grupi od treće do četvrte godine života, 24 djece u četvrtoj i petoj godini života, te 19 djece u grupi od 6. do 7. godine života. U velikozdenačkom područnom odjeljenju u mješovitoj odgojnoj grupi upisano je 14 djece.
S obzirom na upise, u vrtiću nije ostalo puno mjesta. Tek su u jednoj od najmlađih odgojnih grupa ostala dva slobodna mjesta, te isto toliko u velikozdenačkoj mješovitoj. Po dvadeset je slobodnih mjesta u dvije grupe male škole u  matičnom, te deset mjesta u područnom vrtiću u Velikim Zdencima, no te će grupe kao i obično biti popunjene najesen.
Ravnateljica Biljana Karakaš kaže da do sada nije bio ovako dobar upis djece u vrtić, a među razlozima su i izmjene zakona koje nalažu upisivanje jednom tijekom pedagoške godine.-Lani smo prvi puta krenuli s upisom na ovaj način zbog izmjena zakona o predškolskom odgoju. Bila sam skeptična jer naša sredina nije navikla na upise jednom godišnje. No, očito su roditelji upravo iz tog razloga reagirali bojeći se da će ostati bez mjesta u vrtiću. Naime, lani je još bilo upisa tijekom pedagoške godine zbog sezonskog zapošljavanja i već tada smo objašnjavali da je takav upis problematičan i morali su pričekati da se oslobodi koje zauzeto mjesto-pojašnjava ravnateljica.
Razlog ovako dobrom upisu je i taj što je predškola organizirana na drugi način. Naime, nije uklopljena u redovni program, već se provodi tri puta tjedno po dva i pol sata, odnosno u velikozdenačkom područnom odjelu dva puta tjedno po tri sata, tako da su se neki roditelji odlučili za redovni program.
Što će se dogoditi ukoliko netko ipak tijekom pedagoške godine poželi upisati dijete u vrtić ?-Za sve odgojne skupine imamo određen broj mjesta koja možemo popuniti iznad kapaciteta, no riječ je o manjem broju. Ukoliko bude veći broj prijava, morat ćemo raditi listu čekanja-zaključuje ravnateljica Karakaš.(RGP)