Objavljeno: 14/01/2016

Renato Palatinuš talentom i radom kroči prema visinama hrvatske glazbe

Grubišnopoljski student 5. godine Glazbene akademije u Zagrebu, smjera udaraljki, već je dvije godine stalni suradnik Simfonjijskog orkestra HRT-a

/slika/vijesti/2016/2016_01/2016_01_664_x_495/160114_renato_palatinus2.jpg

Grubišnopoljce koji su se otisnuli u najviše glazbene razine u Hrvatskoj moglo bi se nabrojati na prste jedne ruke. No, u tu je skupinu već zakoračio 24-godišnji Grubišnopoljac Renato Palatinuš, student 5. godine Glazbene akademije u Zagrebu smjera udaraljki. Naime, iako je još student već je dvije godine stalni vanjski suradnik simfonijskoga orkestra Hrvatske televizije, u kojemu ga je šire hrvatskoga gledateljstvo moglo vidjeti kako muzicira na glockenspielu ili ksilofonu, ali i drugim udaraljkama, u dvjema sezonama popularnog HRT-ovog showa Maestro.-Često u našoj udaraljkaškoj profesiji nedostaju ljudi, pa tako studenti dolaze do angažmana. Profesor poznaje svoje studente, pa onoga koji dobro svira i snalazi se preporuča dalje-priča Renato. To dokazuje da si je sam upravo svojim talentom, kvalitetom i radom već sada utro put u vrhunske glazbene vode. Naime, poznato je da u orkestrima kakav je simfonijski HRT-a sudjeluju samo akademski obrazovani i visoko kvalitetni glazbenici.
Renato je osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završio u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, kamo ga je tijekom prvih šest godina osnovnoga obrazovanja dva puta tjedno na nastavu vozio otac Mario, poznati grubišnopoljski klavijaturist, koji mu je i usadio ljubav  prema glazbi. U srednjoj školi se javila ljubav prema udaraljkama, pa se na iznenađenje roditelja, prijatelja i nekih profesora s klavirskoga preusmjerio u teorijski odjel, a udaraljke pohađao kao izborni predmet.-Sve sam razrede završio s odličnim uspjehom, prošao sam i državna natjecanja na kojima sam osvojio dvije druge i treću nagradu i tada sam počeo svirati udaraljke. Prvo je to bio lagani šok kada sam nakon toliko godina ostavio klavir i počeo svirati udaraljke, ali su i roditelji, profesori i prijatelji shvatili da je to nešto što želim, volim i da je to to ! Da je bio u pravu pokazao je već kada je bez problema upisao studij, a ostali angažmani koji su uslijedili dovoljno govore sami za sebe.
Osim angažmana u HRT-ovu orkestru Renato je nekoliko puta muzicirao i u okviru Gala orkestra koji predvodi bjelovarski Božićni koncert, ali i brojnih drugih sastava, a kao izvrstan bubnjar nastupao je i s mnogim pop-rock sastavima, te je stalni sudionik bjelovarskog Međunarodnog tjedna udaraljkaša.
Kako je kazao u jučerašnjoj emisiji Radija Grubišnoga Polja 'Gost u studiju' smiješi mu se i ulazak u sastav ponajboljeg hrvatskog orkestra, Zagrebačke filharmonije.-Bila je audicija na kojoj nitko nije prošao za to mjesto. Nova je šansa u ožujku, gdje se pruža mogućnost za jednog udaraljkaša. Audicija će biti pa, držite mi fige!–simpatično zaključuje Renato. Naravno da će nam prsti pobijeljeti od stiskanja. Želimo mu sreću, mirne i točne ruke kako bi upravo on bio taj koji će nakon audicije postati članom tog renomiranog orkestra ! (RGP; foto: osobna srhiva i Screenshot HRT-a)