Objavljeno: 16/02/2016

Slogani Isabele i Davida u društvu 14 najboljih među učenicima 18 europskih škola

Uspjeh učenika SŠ Bartola Kašića na međunarodnom natječaju u okviru projekta Ladder

/slika/vijesti/2016/2016_02/2016_02_664_x_495/160216_isabela_david.jpg

U okviru trogodišnjega EU projekta Ladder vrijednog 3,8 milijuna eura, u kojemu sudjeluje čak 46 partnera i suradnika iz 35 zemalja, odnedavno se ističu imena, odnosno slogani na engleskom jeziku dvaju učenika grubišnopoljske Srednje škole Bartola Kašića: Isabele Ahac i Davida Jurkovića.
Naime, tijekom lanjskog studenog Srednja škola Bartola Kašića pozvana je sudjelovati u nagradnom natjecanju osmišljavanja slogana o razvoju, organiziranoga u okviru projekta Ladder. Ključne riječi natjecanja bile su kreativnost, obrazovanje i razvoj, a natjecanje je fokusirano na izbor slogana koji podižu svijest o razvojnim temama poput migracija, tolerancije, interkulturalizma, očuvanja okoliša i sličnih. Učenici škole su se odazvali pozivu i prijavili 38 pisanih slogana, fotografiju s tekstom i video uradak.
Na natječaju su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola iz 18 europskih zemalja, među kojima 32 škole iz Hrvatske, a u užem su se izboru među 14 slogana, 13 crteža i sedam video uradaka našla dva slogana učenika grubišnopoljske srednje škole. Grubišnopoljka Isabela Ahac, učenica 4. razreda gimnazije osmislila je slogan 'Željeti promjenu na bolje nije dovoljno, treba uzeti stvar u svoje ruke', koji je zapeo za oko povjerenstvu natječaja.-S tim sam željela naglasiti da svi žele promjene a nitko ništa ne poduzima, te potaknuti ljude da bez obzira koliko smatrali da njihova djela ništa ne znače, da kada se svi skupimo to puno znači-pojasnila je I. Ahac. I Tomašičanin David Jurković, učenik 1. razreda automehatroničara, ponosan je i sretan što je njegov kratak, ali jasan slogan 'Podignimo glas, a ne razinu mora' zazvonio u ušima organizatora natjecanja.-Poruka slogana je da podignemo glas protiv onečišćenja, jer što je više onečišćenja ledenjaci se topa i razina mora se podiže-pojašnjava D. Jurković.
Time su dva slogana postala dijelom projekta Ladder te će uz naznačeno autorstvo biti promovirani u on-line komunikaciji, te na međunarodnim događanjima u sklopu projekta. Uspjeh Isabele i Davida je osim njih samih i velika promocija Srednje škole Bartola Kašića. -Nedvojbeno je da je to promocija i učenika i škole, ali u prvom sam redu to prihvatio radi promocije učenika. Da pokažu svoja znanja, vještine i sposobnosti, te da se na relevantnom mjestu mogu usporediti sa znanjem i informiranošću učenika u cijeloj Hrvatskoj ali i izvan nje-rekao je ravnatelj škole Jozo Matošević.