Objavljeno: 10/03/2016

Srednja škola Batrola Kašića bila domaćin županijskoga natjecanja u znanju iz povijesti

Anamarija Vršek i Ivan Kralj Bistrički predloženi za državno natjecanje iz povijesti u kategoriji samostalnih istraživačkih radova

/slika/vijesti/2016/2016_03/2016_03_664_x_495/160310_natjecanje_povijest.jpg

Srednja škola Bartola Kašića bila je domaćin županijskoga natjecanja iz znanja povijesti, na kojemu je sudjelovalo 25 učenika: iz SŠ 'August Šenoa' iz Garešnice, Tehničke škole te Gimnazije Daruvara, Gimnazije Bjelovara, te škole domaćina. Natjecali su se u dvije kategorije: u pisanju testa u četiri skupine, te u kategoriji samostalnih istraživačkih radova.
U potonjoj su se natjecali samo učenici škole domaćina: Anamarija Vršek i Ivan Kralj Bistrički s radom naziva „Enigma srednjovjekovnog nalazišta u šumi Obrovi kraj Grubišnog Polja“. Monika Vojvodić Andričević, profesorica povijesti i koordinatorica natjecanja pojašnjava kako su za drugu kategoriju, u kojoj se natječu samo učenici škole domaćina, postoje posebni kriteriji koje je propisala nadležna agencija ministarstva prosvjete. Očito su Anamarija i Ivan ispunili sve kriterije, jer ih je povjerenstvo preložilo za državno natjecanje.
U kategoriji pisanih provjera prva mjesta u četirima kategorijama zauzeli su Josip Imbrišak, učenik 1. razreda Gimnazije Bjelovara, Barbara Havliček, učenica 2. razreda SŠ „August Šenoa“ Garešnica, Silvija Dmejhal, učenica 3. razreda Gimnazije Daruvar i  Luka Rasinec, učenik 4. razreda Gimnazije Bjelovar. I oni su predloženi za nastup na državnom natjecanju, koje se u OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima održava od 25. do 27. travnja, 2016. godine. Hoće li itko od predloženih i nastupiti na državnom natjecanju odlučit će državno povjerenstvo.
U svakom slučaju, već su se u sferi obrazovanja pokazali plodovi arheološkog nalazišta nedaleko Grubišnoga Polja i istraživanja koja su tek na svojim počecima.(RGP)