Objavljeno: 25/09/2015

Stigao kamion, uskoro počinje odvajanje otpada na kućnom pragu

Građani će uskoro u svojim domovima u žute kante odvajati papir, plastiku, staklo i željezo

/slika/vijesti/2015/2015_09/2015_09_664_x_495/150925_kamion_otpad.jpg

Danas je odrađeni i jedan od posljednjih, ujedno i najvažnijih koraka u projektu odvajanja otpada na kućnom pragu, koji grubišnopoljski Komunalac sukladno zakonskim odredbama posljednjih mjeseci provodi u suradnji s Gradom Grubišnim Poljem. Naime, nakon što su nabavljene pripadajuće žute kante i kontejneri, u koje će građani u svojim domovima odvajati plastiku, staklo, papir i metal, danas je u Komunalac stigao i novi kamion kojim će otpad biti prikupljan.
Riječ je o kamionu Mercedesu, koji je za tu svrhu prema javnoj nabavi Grada Grubišnoga Polja pripremila tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca.
Direktor Komunalca Ivan Vereš kaže kako će u probnom razdoblju obvezom odvajanja otpada biti obuhvaćeno naselje Grubišno Polje, kao najgušće naseljeno, a potom i ostala. Prije toga, odnosno od 1. listopada, građanima će biti podijeljene kante odnosno kontejneri, te promidžbeni materijal kako bi bili što educiraniji kako odvajati otpad.-S prikupljanjem toga otpada možda ćemo krenuti s posljednjim kvartalom u ovoj godini, iako će nam trebati zasigurno mjesec dana za promidžbu. Kante ćemo podijeliti pa ćemo vidjeti kako će ljudi odvajati otpad, jer smatramo da će u početku u kantama otpad biti pomiješan-navodi I. Vereš.
Kamion je atestiran, a nedostaje još tehnički pregled kako bi počeo s radom. Bit će i potreba zapošljavanja novih radnika koji će na odlagalištu, na kojemu su postavljene sortirnica i preša, pripremati taj otpad za prodaju.
Podsjetimo da je kamion vrijedan gotovo 1,3 milijuna kuna, pri čemu 1 035 000 kuna sufinancira Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak Grad Grubišno Polje, odnosno Komunalac.
Željko Horvat, voditelj projekta u Tehnixu, ključeve kamiona predao je gradonačelniku Zlatku Mađeruhu, koji ih je potom predao direktoru Komunalca Ivanu Verešu. (RGP)