Objavljeno: 28/05/2015

Susreti grubišnopoljskih i mađarskih osnovaca postali 'punoljetni'

Sve je više učenika koji u Sellyu pohađaju nastavu hrvatskoga jezika, svjedoče gosti iz Mađarske

/slika/vijesti/2015/2015_05/2015_05_664_x_495/150528_sellye_posjet.jpg

Djelatnicima i učenicima Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića danas su u dvodnevni posjet doputovali nastavnici i učenici iz osnovne škole Kiss Géza iz prijateljskoga grada Sellya  Mađarskoj. Riječ je o tradicionalnom druženju koje je ove godine postalo 'punoljetno'. U njegovu okviru u svibnju svake godine u Grubišno Polje dolaze gosti iz Mađarske, dok i grubišnopoljski učenici tijekom školske godine odlaze u goste u Sellye.
U posjet Grubišnom Polju redovito dolaze djeca koja u Sellyu pohađaju izbornu nastavu hrvatskoga jezika. Učiteljica hrvatskoga jezika u toj školi Marija Hideg Pop kaže da svake godine se sve više djece upisuje hrvatski jezik.-To nam je drago. U školi je ukupno 290 učenika, a hrvatski jezik ih pohađa oko 160-kaže M. Hideg Pop.
Učiteljica svjedoči da se u školi u okviru svake učeničke generacije formira jedan razredni odjel u kojemu učenici pohađaju hrvatski jezik, koji im predaje jedan od ukupno četvero nastavnika toga jezika. Učiteljica Hideg Pop je zadovoljna i s činjenicom da nastavnih pomagala i udžbenika ne manjka.-Imamo sve što nam treba. Ukoliko nam nešto i nedostaje, naša nam bratska škola iz Grubišnoga Polja uvijek pomogne, tako da imamo sve uvjete za nastavu-ističe.
I ove će godine Grubišnopoljci biti dobri domaćini četirima učiteljima i učenicima, kojih je stiglo 16. Program boravka je nešto drugačiji negoli do sada. Naime, jutros je nakon prigodnog programa učenika i doručka, radionica održana u područnoj školi u Velikim Zdencima. Učenici će kako je to već uobičajeno, poslijepodne i noć provesti kod svojih učenika domaćina, a zajedničko druženje nastavljaju sutra.-Druženje nastavljamo u petak kada ćemo otputovati na zajednički izlet u Zagreb, gdje ćemo posjetiti izletište Sljeme i veliku izložbu cvijeća-kazala je ravnateljica grubišnopoljske škole Snježana Šeliš.
Susret je ponajprije prilika da se gosti iz Mađarske susretnu s izvornim hrvatskim jezikom. No, kako se od ove godine u grubišnopoljskoj osnovnoj uči mađarski jezik, bila je to prilika da se i učenike koji pohađaju tu nastavu uključi u program i mađarskim gostima pokaže što su naučili. Lijepe reakcije gostiju, kažu da su naučili puno. (RGP)