Objavljeno: 05/09/2015

Talijanska tvrtka Besana zainteresirana za poticanje uzgoja i otkup lješnjaka

Zamjenik gradonačelnika Dalibor Jurina potvrdio da je i Gradu interes jači razvoj uzgoja lješnjaka

/slika/vijesti/2015/2015_09/2015_09_664_x_495/150905_ljesnjaciA.jpg

Jučer je Grad Grubišno Polje bio domaćin i organizator posjeta, te prezentacije Besana Croatia, kćerinske tvrtke Besana International, jedne od vodećih  svjetskih tvrtki za otkup orašastog i bobičastog voća. Zamjenik gradonačelnika Dalibor Jurina, želeći im dobrodošlicu, gostima je rekao kako je Grad zainteresiran za dolazak njihove tvrtke.-Grubišno Polje smješteno je na obroncima Bilogore s blagim padinama koje odgovaraju uzgoju lješnjaka. U ovom kraju imamo puno poljoprivrednika, imaju znanja i resurse, te bi nam odgovaralo da proizvodnju kukuruza i pšenice zamijene proizvodnjom lješnjaka-kazao je zamjenik gradonačelnika Jurina. 
Tvrtka Besana s prošlogodišnjim prihodom od 171 milijunom eura i preradom od 25.000 tona sirovine, od koje proizvodi više od 100 milijuna pakiranja godišnje, kao jedna od vodećih kompanija u svijetu tog tipa ima slične projekte organiziranog otkupa orašastih plodova u 90 zemalja na svih pet kontinenata.
U Hrvatskoj planiraju organizirati proizvodnju na kontinentalnom području u okolici Osijeka, Virovitice, Bjelovara, Varaždina i Čakovca. Susret s postojećim i potencijalnim budućim proizvođačima lješnjaka bio je organiziran jučer u 18 sati u Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, a odaziv je bio više ngoli očekivan.
A predsjednik tvrtke Besana Pino Calcagni kaže.-Mi smo tvrtka stara 94 godine, Besana Croatia osnovana je kako bismo pospješili uzgoj lješnjaka u Hrvatskoj , te uvjerili zainteresirane poljoprivrednike da počnu s uzgojem lješnjaka. Jamčimo im i veliku zaradu. Donijeli bi sorte koje su iznimno cijenjene u EU, i time pokazali kvalitetu proizvoda ali i zemlju u kojoj se proizvode.(RGP)