Objavljeno: 10/11/2015

Tintor: Zvuk i zelena boja Grubišnoga Polja sveprisutni su u mojim slikama

Predstavljena monografija akademskog slikara, Grubišnopoljca Nedjeljka Tintora, izdavač koje je i Grad Grubišno Polje

/slika/vijesti/2015/2015_11/2015_10_664_x_495/151110_tintor.jpg

Projekt koji je prije četiri godine inicirao Centar za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, sinoć je i službeno predstavljen u kinodvorani CIK-a. Riječ je o 'Monografiji Nedjeljka Tintora', nastaloj iz pera poznatoga povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara Stanka Špoljarića.
Monografija je izvrstan presjek rada i opusa grubišnopoljskog akademskog slikara Nedjeljka Tintora, kojega Špoljarić opisuje kao slikara koji poštuje klasičnu estetiku, ali koji je izgradio svoj svijet u krajolicima i veliko majstorstvo u portretima, odnosno autoportretima, koji su još zahtjevniji, te koji je svim svojim ciklusima uspio stvoriti osmišljene cjeline koje imaju svoju umjetničku autentičnost.-Možemo ga označiti slikarom koji je u svoj svojoj  raznolikosti stvorio jedinstvo stila, koji se kreće od gotovo i kontroliranog slučaja do slike pune dorađenosti. Ali jednoga slikara koji strasno stvara, koji vjeruje u ono što slika-navodi autor monografije.
Potka i tema vodilja desetinama Tintorovih djela je upravo Grubišno Polje. Naime, Tintor je u trećoj godini života s roditeljima u Grubišno Polje doselio iz rodnih Koreničana i u našem gradu odrastao. Nakon odlaska na visoko školovanje u Zagreb, gdje se i nastanio, ostao je usko vezan za naš grad, koji mu je, kaže, oduvijek neiscrpan izvor i temelj za mnoga djela.-Koji god motiv da radim uvijek je prisutan zvuk koji sam odavde donio, zelenilo polja koja sam upijao čuvajući krave i stoku u djetinjstvu stalno se ulijeva u mojim slikama, naročito u pejzažima, ali je i u drugim slikama ta boja bila prisutna. Bilo primarna, zagušena, svjetla, svjetlo žuta, na granici između plavog i žutog... Ali je, što kažu neki moje kolege: 'kada vidim zelene slike to su Tintorove!'-ističe N. Tintor, koji prvu monografiju jednog slikara s ovog područja doživljava kao veliku nagradu njegovom pedesetogodišnjem umjetničkom radu.
Izdavač monografije uz CIK i zagrebački Skaner studio je i Grad Grubišno Polje, te je uime Grada čestitke umjetniku uputio zamjenik grubišnopoljskog gradonačelnika Dalibor Jurina. Suizdavač monografije je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.
Osim izvrsnog teksta Špoljarića, monografija je ispunjena desetinama Tintorovih slika koje je za monografiju presnimio grubišnopoljski fotograf Branimir Muškić.(RGP)