Objavljeno: 17/08/2015

Tri se cijela dana posvetili učenju nove koreografije

Dva puta godišnje članove Zajednice Mađara Grubišnoga Polja novim koreografijama podučavaju stručnjaci Saveza mađarskih udruga iz Beloga Manastira

/slika/vijesti/2015/2015_08/2015_08_664_x_495/150817_madari_plesni_kamp.jpg

Zajednica Mađara Grubišnoga Polja proteklih je godina izuzetno aktivna. Ne samo kada je u pitanju uređenje etno imanja u Grbavcu, organizaciji manifestacija kojima nastoje očuvati staru seosku tradiciju, već odnedavno i kada je u pitanju očuvanje i njegovanje mađarske kulturne tradicije, odnosno plesova i pjesme. Naime, sredinom ovoga tjedna u Grbavcu su boravili stručnjaci koji su članove plesne skupine Zajednice podučavali novim koreografijama.- Svake godine po dva puta dolaze stručnjaci za kulturni program - koreografije i ples - iz Saveza mađarskih udruga iz Beloga Manastira. Sredinom prošloga se tjedna okupilo 22 plesača koji su tri dana od jutra do večeri učili novu, petu koreografiju-kazao je Šandor Toth, predsjednik mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i član Zajednice.
Članovi plesne skupine vrijedno su upili sve ono što su iz stručnjaci iz Beloga Manastira naučili, te će naučene dijelove koreografije u daljnjem razdoblju spojiti u jednu cjelinu koja će trajati oko sedam minuta, kaže Toth.
Osim što vrijedno vježbaju, članovi plesne i glazbene skupine Zajednice u posljednje vrijeme puno i nastupaju. Primjerice, u subotu su gostovali u Končanici na manifestaciji 'Končenické hody', 20. kolovoza bit će gosti u Vrbovcu na manifestaciji 'Kaj su jeli naši stari', a 5. rujna u Sellye u Mađarsku na dane kravata. Iako je riječ o amaterima koji imaju svoje živote, poslove i brojne druge obveze, uvijek se, napominje Toth, nađe vremena za aktivnosti u okviru Zajednice.(RGP: Foto: Facebook ZMGP)