Objavljeno: 07/04/2016

U povodu Svjetskoga dana zdravlja građanima mjerili količinu šećera u krvi i krvni tlak

Akciju su na Trgu bana Josipa Jelačića proveli članovi udruge Zdravlje i život

/slika/vijesti/2016/2016_04/2016_04_664_x_495/160407_dan_zdravlja.jpg

Danas je Svjetski dan zdravlja. Ovogodišnji je posvećen dijabetesu, pa su i u Grubišnom Polju, kao i diljem zemlje na javnim mjestima, zdravstveni radnici građanima mjerili količinu šećera u krvi i savjetovati ih o zdravlju. Na Trgu bana Josipa Jelačića to su obavili članovi udruge Zdravlje i život mjereći građanima količinu šećera u krvi i krvni tlak.
Član udruge i viši medicinski tehničar Goran Moslavac kaže kako je danas bilo malo odstupanja od optimalnih vrijednosti šećera u krvi i krvnoga tlaka. No, unatoč tomu su građanima odaslali savjete kako održavati dobro zdravlje, poput zdrave prehrane, te pojačane tjelesne aktivnosti.

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine, i tada je 7. travnja određen kao Svjetski dan zdravlja, koji se počeo slaviti od 1950.godine. Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj zdravstvenoj temi čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. A poruka je da aktivnosti vezane za pojedinu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se provoditi samo na dan 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine. (RGP)