Objavljeno: 01/06/2015

U Velikim Zdencima svečano proslavljen Dan evangeličke crkve u Hrvatskoj

Crkvena općina Velikih Zdenaca bila je domaćin predstavnicima svih 12 evangeličkih crkvenih općina i tri filijale u Hrvatskoj

/slika/vijesti/2015/2015_06/2015_06_664_x_495/150601_evangelici.jpg

Crkvena općina Veliki Zdenci u subotu je nakon osam godina ponovno bila domaćin svečanosti proslave Dana evangeličke crkve u Hrvatskoj. U mjesnom domu u Velikim Zdencima okupili su se predstavnici svih 12 crkvenih općina i tri filijale u Hrvatskoj, koje ukupno broje oko 4000 evangelika. Bila je to prilika da se evengelici iz cijele Hrvatske bolje upoznaju, druže, ali i da šire zajedništvo kroz Božju riječ, koja ih sve spaja kroz slavljenje i štovanje Božjega imena.
Branko Berić, biskup evangeličke crkve u Hrvatskoj, radostan je što je u posljednje vrijeme evidentan porast broja vjernika, kojih je u doba reformacije samo na području Slavonije bilo čak 154 župe.-Jedna od najvećih crkvenih općina u Iloku broji više od 1000 vjernika, većinom Slovaka. Imamo Mađara, Čeha, Hrvata. Praktički smo Europa u malom-kazao je B. Berić.  Biskup je napomenuo da ekumenizam među religijama postoji i u usponu je, te da evangelici u posljednje vrijeme najprisnije surađuju s rimokatoličkom crkvom.
Velikozdenački svećenik Predrag Gazibara kaže kako se broj evangelika u crkvenoj općini, koje je duhovni pastir, desetljećima ne mijenja.-Jer mi u crkvu odlazimo obiteljski. Djedovi, bake, djeca, njihova djeca, unuci praunuci, tako da taj broj varira dva do tri člana, ali dvadeset se godina ne mijenja-napomenuo je P. Gazibara.
Iako su u Velikim Zdencima prisutni od 1880. godine, prije 20 godina je osnovana Crkvena općina Veliki Zdenci u kojoj je, u Ulici zdenački gaj, izgrađena crkva i druge prostorije u kojima se vjernici okupljaju i provode svoje vrijeme.-Sastajemo se na nedjeljnom bogoslužju uz liturgiju, pjesme, potom jednom tjedno imamo bibilijski sat kada čitamo i proučavamo Božju riječ, te jednom tjedno vjeronauk za djecu. budući da ih je malo nije u školi, već se sastaju u crkvi gdje crtaju, boje kako bi im se lakše približili Božja riječ i Bog-kazala je Iva Vekić, predsjednica Crkvene općine Velikih Zdenaca.(RGP)