Objavljeno: 04/03/2016

Učenici i djelatnici SŠ Bartola Kašića proslavili Dan škole

Čestitke učenicima i djelatnicima škole u povodu njihova dana uputio je gradonačlenik Zlatko Mađeruh

/slika/vijesti/2016/2016_03/2016_03_664_x_495/160304_dan_skole.jpg

Učenici i djelatnici Srednje škole Bartola Kašića danas su proslavili Dan škole. I ove godine prema opće prihvaćenom i zanimljivom projektu „Širenje vidika na izvorima novih spoznaja“. Naime, već nekoliko godina u sklopu toga projekta školu posjećuju brojni stručnjaci koji učenicima drže predavanja na teme koje su učenici u prethodno provedenoj anketi sami odabrali.
Tako su danas prijepodne osim već višegodišnjih tema poput spolnosti, Domovinskog rata i kamo nakon srednje škole, slušali predavanja na temu stresa, trgovine ljudskim organima, masonima i iluminatima, svemirskim pionirima, ili pak, temi šport i zdravlje, te arheologiji. Učenici su posvjedočili da ime se ovakav način proslave Dana škole doista sviđa. Među njima i Hana Kanjski, učenica 4. razreda gimnazije koja Dan škole ovako proslavlja već četvrtu godinu za redom.-Sviđa mi se jer možemo naučiti nove informacije koje prije nismo znali i nadam se da će se ta tradicija i dalje nastaviti. Sve teme donose nešto zanimljivo, a danas me se najviše dojmila prezentacija s belgijskim ovčarom koji pronalazi  oružje-kazala je H. Kanjski.
I predavači hvale ovakav način proslave koji je ujedno slavljenički i edukativan. Jedan od brojnih predavača bio je i dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji učenike redovito upoznaje s tom temom. Kaže kako je vrlo važno da mladi znaju što je Domovinski rat, njegove uzroke i kronologiju kako bi onda znali i posljedice.-Nažalost, svjedoci smo posebice u onim biranim, ciljanim medijima puno je toga o Domovinskom ratu rečeno na pogrešan način. Stoga je vrlo važno s jedne argumentirane, stručne razine prezentirati to najsjajnije razdoblje hrvatske povijesti mladima, koji nisu bili živi u tim vremenima i hvala Bogu nisu doživjeli ratna stradanja i strahote-ističe dr. sc. Ante Nazor.
Proslava je nakon predavanja nastavljena prigodnim programom u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, gdje je čestitke učenicima i djelatnicima škole uputio i gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Održana je i redovita evaluacija dana, pa i učenici i djelatnici škole na čelu s ravnateljem Jozom Matoševićem mogu biti zadovoljni i ponosni svojom proslavom.
Podsjetimo, Dan srednje škole obilježava se na godišnjicu naslovljavanja škole imenom Bartola Kašića. Škola, koja se do tada zvala Centrom za odgoj i usmjereno obrazovanje odlukom vladina povjerenika za Grubišno Polje Ivana Volfa od 2. ožujka 1992. godine nosi naziv tog hrvatskog pisca, jezikoslovca i isusovca.(RGP)