Objavljeno: 31/08/2015

Uspješno prvo izdanje 'Staročeškog sajma zanata'

Posjetitelji su mogli vidjeti kako su nekada kovane kose, izrađivani kipići od kukuruzovine, pletena odjeća, pripremano pletivo......

/slika/vijesti/2015/2015_08/2015_08_664_x_495/150831_treglava_zanati.jpg

Češka beseda Treglave u subotu je bila domaćin prvoga izdanja manifestacije 'Staročeškog sajma zanata' u kojemu je nastupilo desetak čeških beseda. Sudjelovale su, naime, češke besede Ljudevit Sela, Garešnice, Dežanovca, Donjih Sređana, Gornjeg Daruvara, Osijeka, Bjeliševca, Ivanova Sela i domaćina, pokazujući dio zanata i vještina uobičajenih prije stotinjak i više godina. Tako su posjetitelji mogli vidjeti kako su nekada kovane kose, izrađivani kipići od kukuruzovine, pletena odjeća, pripremano pletivo.... Potonje je na sajmu demonstrirala Ana Harauzek.-Moja je mama plela i od nje sam naučila kako se to radi. Potom sam prela i ja, ali ne puno. Prela sam vunu za čarape, veste, plela i veste-kazala je A. Harauzek.
Prvo izdanje Staročeškog sajma je osim zanata, donijelo i gastronomsku, ali i kulturno umjetničku ponudu. Predsjednik češke besede domaćina Zvonko Harauzek zadovoljan je svim segmentima prvoga izdanja, ponajviše činjenicom da su se odazvali svi pozvani izlagači. Za slijedeće izdanje najavljuje tek promjenu termina.-Naredno izdanje ćemo održati u poslijepodnevnim satima, predvečer. Iako je zamišljeno kao cjelodnevna manifestacija, u kolovozu je ipak pretoplo. Možda pomaknemo i na rujan. To je jedina korekcija koju planiramo-kaže Z. Harauzek.
Manifestaciju je posjetio i zamjenik gradonačelnika iz redova češke nacionalne manjine Zvonko Horak, ali i saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, koji je čestitao organizatoru i domaćinu na dobroj ideji kao novom koraku u očuvanju češke kulturne tradicije u Hrvatskoj.(RGP)