Objavljeno: 12/04/2016

Utvrđuju se posljednji detalji uoči Natjecanja za najspremnijeg pripadnika OS RH

S brojnim događanjima Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH od 8. do 12. svibnja u Gakovu zasigurno će biti događaj godine

/slika/vijesti/2016/2016_04/2016_04_664_x_495/160412_prvi_za_Hrvatsku_201.jpg

Gradonačelnik Zlatko Mađeruh i njegovi suradnici održali su još jedan radni sastanak s predstavnicima Zapovjedništva za potporu Ministarstva obrane gdje su utvrđeni detalji oko organizacije Natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH, koje će prema odluci Zapovjedništva biti održano u svibnju na Vojnom vježbalištu Gakovo, a domaćin će uz OS RH biti i Grad Grubišno Polje. Naime, vojska je u organizaciju i sudjelovanje odlučila uključiti civilne zajednice i stanovništvo.
Natjecanje je međunarodnog karaktera 3. godinu za redom, te je ove godine pozvano 53 natjecatelja iz 15 zemalja. Dolazak je potvrdila većina, dok iz OS RH sudjeluje 100 vojnika. Prijašnjih godina na natjecanju je sudjelovao i MUP, ali ove godine neće zbog migrantske krize.
Samo natjecanje traje dva dana. Otvorenje je 8. svibnja, a narednoga dana planiran je takozvani kulturni dan. 11. svibnja su kvalifikacije na Vojnom vježbalištu, a natjecanje je sutradan 12. svibnja. 9. svibnja bit će održan koncert klape Hrvatske ratne mornarice sv. Juraj i jazz orkestra. Kako u Grubišnom Polju, nažalost, hotel nije u funkciji, smještaj će biti u daruvarskim hotelima, čiji su predstavnici Grada također bili na sastanku. U okviru kulturnoga dana, koji će ponuditi cjelodnevni program, strane delegacije će položiti vijence i zapaliti svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima Domovinskoga rata u Grubišnom Polju, te će obići i prostorije Udruge Bilogora 91.
Na sam dan natjecanja 12. svibnja odvijat će se dva programa: jedan na Vojnom vježbalištu Gakovo, a drugi u Grubišnom Polju. Start natjecanja je na vježbalištu, a cilj na rukometnom igralištu Srednje škole Bartola Kašića, te bi se taj dan održao i taktičko - tehnički zbor za osnovne i srednje škole i za cijelo civilno stanovništvo ovog područja.
Na igralištu Srednje škole bit će postavljeni takozvane točke na kojima će građani moći vidjeti najmoderniju opremu koju zadužuju pripadnici oružanih snaga, povijesne odore, potom i oprema vojne policije. Bit će predstavljena i policija i interventna policija, a na jednoj od točaka prezentirat će se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo simulatorom letenja za MIG-ove i kadete iz programa postani vojni pilot. Potom će biti prezentiran studijski program na vojnom učilištu, Udruga Bilogora 91, te na posljednjoj točki Turističke zajednice Grada Grubišnog Polja i Daruvara. Na cesti ispred Srednje škole, pak, bit će predstavljena i velika vozila teška više od 30 tona. Posjetiteljima će vojnici pokazati i akrobatsko žongliranje s puškama počasne zračne bojne.