Objavljeno: 25/03/2016

Vazmeno trodnevlje u trima grubišnopoljskim župama

Kao u mnogim crkvama diljem Hrvatske i u grubišnopoljskoj sv. Josipa održan simboličan obred pranja nogu apostolima

/slika/vijesti/2016/2016_03/2016_03_664_x_495/160325_veliki_cetvrtak.jpg

Jučer, na veliki četvrtak, u brojnim crkvama se u okviru liturgije provodio simboličan obred u spomen na događaje posljednje večere, na kojoj je Isus između ostaloga i oprao noge apostolima. Tako je bilo i u župnoj crkvi sv. Josipa.
Kršćani diljem svijeta danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Krista. Dan je Muke Gospodnje, kada se prisjećaju posljednjih sati Isusova života. Veliki petak jedini je dan u godini kada nema klasičnog misnog slavlja. Crkvena zvona ne zvone, orgulje ne sviraju, oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća, a vjernici se u crkvi okupljaju u tišini. Dolaze u crkvu kako bi razmišljali o Isusovoj žrtvi.
U popodnevnim satima, obično u vrijeme kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkvama na obredu Velikog petka koji se sastoji od čitanja Svetoga pisma i navještaja muke, poklona i ljubljenja križa, te svete pričesti. Prije negoli će se vjernici poklanjati i ljubiti ga, đakon ili svećenik tijekom korizme prekriven križ otkiva pjevajući: "Evo drvo križa, na kom' je Spas svijeta visio!". Na to narod odgovara: "Dođite, poklonimo se!".
T
ako će biti i danas i u grubišnopoljskoj župi sv. Josipa u kojoj obred počinje u 16 sati. U crkvi Svih svetih Velikih i Malih Zdenaca obred je u 18 sati,  a u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Ivanovu Selu u 15 sati. Veliki petak je dan u kojem Katolička crkva od vjernika traži post i nemrs.
Vazmeno bdijenje na veliku subotu u grubišnopoljskoj crkvi je u 20 sati, a u ivanovoselskoj u 19.
Uskrsne svete mise u Grubišnom  Polju su u 8,30 i 11 sati, u Velikim Zdencima u 9,45 sati, a u Ivanovu Selu u 11 sati. (RGP)