Objavljeno: 21/08/2015

Vrtić tijekom ljeta pohađa 30 posto upisane djece

1. rujna uz 83 polaznika upisanih u prethodnim pedagoškim godinama, u vrtić po prvi puta kroči 23 gradskih mališana

/slika/vijesti/2015/2015_08/2015_08_664_x_495/150821_vrtic.jpg

Dok su osnovne i srednje škole tijekom ljetnih mjeseci prazne, u dječjim vrtićima je graja prisutna i preko ljeta. Tako je i u grubišnopoljskom vrtiću Tratinčici, potvrdila nam je ravnateljica Biljana Karakaš. No, kako to biva gotovo svakoga ljeta, i ovoga vrtić pohađa 30 tek posto djece. Osim što je izostanak djece iz vrtića tijekom ljeta najčešće povezan s godišnjim odmorima njihovih roditelja, dio ih biva ispisan na tri mjeseca, što je u skladu s vrtićkim pravilnikom. U mjesecu u kojemu roditelji koriste godišnji odmor, djeca iz vrtića moraju izostati najmanje deset dana.
S obzirom na to da je samo trideset posto djece tijekom ljeta, u centralnom su vrtiću smješteni u dvije odgojne grupe, jaslice i stariju mješovitu. Iako  je tijekom kolovoza već tradicionalno kolektivni godišnji odmor u velikozdenačkom područnom odjeljenju i roditelji djecu koja pripadaju tom vrtiću mogu dovoziti u grubišnopoljski matični, ovoga ljeta takvih slučajeva nije bilo.
No, takvo će stanje u vrtiću biti još slijedećega tjedna jer 1. rujna počinje nova pedagoška godina, kada će se u svoje odgojne grupe vratiti mališani, ali i u vrtić po prvi puta zakoračiti novi. Sukladno rješenju o upisu djece u taj vrtić, u prošlim je pedagoškim godinama upisano 83 mališana, a 1. runa će po prvi puta u vrtić kročiti njih 23, ne računajući i malu školu, u kojoj je predviđen upis 40 djece u matičnom i 10 u područnom odjeljenju.
Dodajmo da je ljetno razdoblje ujedno bila dobra prilika da se u vrtiću obave brojni popravci kako bi vrtić novu pedagošku godinu i tehnički dočekao spreman. Tu je velika pomoć, napominje ravnateljica, došla putem Javnih radova.(RGP)