Objavljeno: 22/04/2016

Vrtićarci prigodnim aktivnostima obilježili Dan planeta zemlje

U velikozdenačkom odjeljenju sadili su cvijeće i uređivali dvorište, u matičnom vrtiću izrađivali kutije za odlaganje korisnoga otpada.

/slika/vijesti/2016/2016_04/2016_04_664_x_495/160422_vrtic_planet.jpg

Danas je dan planeta zemlje. Još 1969. godine na konferenciji UNESCO-a prvi je puta predstavljena ideja obilježavanja toga dana, a službeno se obilježava od 1992. godine kada su na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju predstavnici velikoga broja vlada i nevladinih udruga uskladili dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.
Tim povodom danas su bili aktivni grubišnopoljski i velikozdenački vrtićarci. Potonji su na gredicama svojega dvorišta sadili cvijeće i uređivali okoliš, a grubišnopoljski su mališani nakon cjelotjednih radionica i edukacija na temu 'Nije smeće sve za vreće' izrađivali kutije za odlaganje korisnoga otpada. Ukrasili su ih vlastitim crtežima plastičnih boca ili papira, te u njih učili odlagati otpad.
U sklopu današnjih aktivnosti mališani su se educirali i razvrstavajući fotografije korisnog i nekorisnog otpada prema, te proučavali edukativnu i motivacijsku slikovnicu 'Pismo iz zelengaja' autorice Nevenke Videk.(RGP; foto: RGP i DV 'Tratinčica')