Objavljeno: 02/09/2015

Za blagdan Svih svetih oglasit će se zvona s crkve u Velikim Zdencima

Bit će to prvi zvuk crkvenih zvona u tom naselju nakon punih 400 godina

/slika/vijesti/2015/2015_09/2015_09_664_x_495/150902_zvona_vzdenci.jpg

Ukoliko sve bude teklo prema planu, za blagdan Svih svetih sa zvonika crkve Svih svetih po prvi puta će se nakon više od 400 godina oglasiti crkvena zvona u Velikim Zdencima. Najavio je to u emisiji Duhovne minute Radija Grubišnoga Polja župnik te župe preč. Većeslav Magić. Naime, važan segment uređenja tamošnje crkve je i instalacija zvona. Kako je u emisiji naglasio preč. Magić naručena je izrada triju zvona, koliko je, navodi župnik, procijenjeno kao dovoljno za tu crkvu i područje na kojemu se ona nalazi.
Iznos od 120 000 kuna koliko stoje sva zvona, je rezerviran. Tako će veliko zvono sponzorirati Grad Grubišno Polje, a srednje zvono grupa donatora među kojima su obitelji Rizman, Herout i Pavičić, te župnik i Bjelovarsko-križevačka biskupija. Za nabavku trećega zvona pobrinut će se Josip i Slavica Kolar iz Velikih Zdenaca, koji su kupnju najavili na samom početku gradnje crkve.
Valja još nadopuniti iznos za njihovu ugradnju zajedno s konstrukcijom i automatikom, što ukupno stoji 78 000 kuna. Naime, dio toga iznosa je osiguran, a nedostaje još 33 000 kuna, pa se polažu nade da će se u skorije vrijeme i taj iznos namaknuti putem različitih donatora. Zvona će biti izlivena u talijanskoj ljevaonici majstora Zvonimira Lukinića.(RGP)