Objavljeno: 07/08/2015

Završeni građevinski radovi, slijedi probni rad

Pročistač otpadnih voda u Grubišnom Polju radit će uz pomoć najnovije tehnologije

/slika/vijesti/2015/2015_01/2015_01_664_x_495/150116_procistac_rok.jpg

Nakon završetka svih građevinskih radova na izgradnji pročistača otpadnih voda u Orlovcu Zdenačkom, u tijeku je probni rad nakon kojega slijedi tehnički pregled i uporabna dozvola. Od ideje do realizacije ovog velikog projekta vrijednog 10 milijuna kuna bio je dug put, pojasnio je u emisiji Gradski aktualac gradski pročelnik za stambeno komunalne poslove i uređenje grada Željko Margeta.
Tek je treći natječaj uspio i izabran je najbolji ponuditelj. S  izvođačem radova tvrtkom Bistra iz Đurđevca ugovor je sklopljen 2014. godine. Krajnji rok za izgradnju pročistača bio je konac te godine, ali je zbog loših vremenskih uvjeta aneksom ugovora produljen do kraja svibnja ove godine.
U tijeku je probni rad koji traje do tri mjeseca. U listopadu slijedi tehnički pregled, a po dobivanju uporabne dozvole, pročistač otpadnih voda, nakon bjelovarskog jedini s modernom tehnologijom  u našoj županiji, konačno će proraditi. Međutim, u početku će raditi smanjenim kapacitetom.-Kapacitet je daleko veći no što ima priključaka, oko 5 500 korisnika, a mi trenutno imamo oko 2500 tisuće, stoga apeliramo na građane da se priključuju na kanalizaciju-poručio je Margeta.
Grad Grubišno Polje za financiranje ovog projekta javio se na natječaj pretpristupnog fonda EU koja sufinancira 7,3 milijuna kuna, a ostatak osigurava grad.  No, Grad će povrat sredstava dobiti tek po dobivanju uporabne dozvole. Glavna funkcija pročistača je od fekalnih stvoriti čistu vodu, pri tom ne zagađujući okoliš.(RGP)