Objavljeno: 02/11/2015

Zvona nas zovu k Bogu, da mislimo na dobro i pomažemo potrebitima

Svečanom svetom misom obilježen blagdan zaštitnika župe Svih svetih Velikih i Malih Zdenaca

/slika/vijesti/2015/2015_11/2015_10_664_x_495/151102_zvona_zvonjava.jpg

Svečanim misnim slavljem u crkvi ispunjenoj vjernicima jučer je obilježen dan zaštitnika župe Velikih i Malih Zdenaca Svih svetih. Svetu misu predvodio je generalni vikar bjelovarsko-križevačke biskupije Stjepan Ptiček, koji je poručio da je jučerašnje okupljanje dokaz vjere i ljubavi prema Bogu.-Okupili smo se i iz poštovanja prema našim svetima koji su nam uzor i primjer za naš kršćanski život, ali i kako bi zajedno prisustvovali prvoj zvonjavi novih zvona-kazao je generalni vikar Ptiček.
Naime, za vrijeme mise po prvi puta nakon 500 godina oglasila su se crkvena zvona u tom naselju na radost mnogih vjernika, koji nisu skrivali oduševljenje. Zvonjava zvona je mnogim vjernicima izmamila i suze na oči. Među njima je bila i Jasna Vrbicki, koja je kazala da joj zvonjava s crkve puno znači jer je prvi zvon s mjesne crkve nešto najljepše što jedan kršćanin može doživjeti. Odaslala je i iskrenu poruku što bi zvona trebala značiti svim stanovnicima Velikih i Malih Zdenaca.-Zvona bi ih trebala pozvati u crkvu da se obrate Bogu i budu vjernici i misle na dobro. Da se slažu, uzajamno pomažu, ne samo jedni drugima, već svima kojima je pomoć potrebna. Zvona sve trebaju privući k sebi-kazala je J. Vrbicki.
Nakon svete mise posvećeno je i groblje u Velikim Zdencima. Naime, jučer su u povodu blagdana Svih svetih i grubišnopoljska groblja bila najposjećenija mjesta. Stotine ljudi obilazile su vječna počivališta svojih najmilijih  – obitelji, rodbine, prijatelja i poznanika -  kojih su se uz paljenje svijeća, polaganje cvijeća i molitvom prisjetili i zahvalili im za njihovu ulogu u životu.
U skladu s ustaljenom tradicijom grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić je i blagoslovio grubišnopoljska groblja.(RGP)