Objavljeno: 25/03/2020

Mjere za očuvanje radnih mjesta

Mjere za očuvanje radnih mjesta

Brojni poduzetnici ovih dana susreću se sa poteškoćama u obavljanju svojih djelatnosti što će im uzrokovati pad prihoda, dok su neki uslijed odluke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu RH morali privremeno obustaviti rad. Kako bi se osigurao opstanak poduzetnika, Hrvatski zavod za zapošljavanje je obustavio sve dosadašnje mjere te pokrenuo Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom.

Poslodavci koji udovoljavaju kriterijima mogu ostvariti subvenciju od 3.250 kuna po djelatniku koji radi u punom radnom vremenu, 1625,00 kuna za djelatnike u nepunom radnom vremenu ili srazmjerni dio navedenih iznosa za vrijeme koje nisu radili prema Odluci stožera civilne zaštite.

Pravo na korištenje mjere imaju poslodavci iz sektora djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza i skladištenja, poslodavci iz djelatnosti zdravstvenog turizma, radno - intenzivne djelatnosti unutar prerađivačke industrije - tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj, poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite i drugi poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti čime je uzrokovan pad prihoda od 20%:

Važno je naglasiti da će se potpora odobriti poslodavcima koji su imali pad broja zaposlenih od 1. do 20. ožujka 2020. godine, a u slučaju da imaju pad broja zaposlenih  nakon 20. ožujka on ne smije biti veći od 40% za poslodavce do 10 radnika, 20% za mala poduzeća, 15% za srednja poduzeća i 10% za velika poduzeća, u što ne ulaze zaposlenici kojima je istekao ugovor.

Postupak prijave je jednostavan, vrši se putem interneta, a detaljno je objašnjen na stranici Razvojne agencije AGRO, gdje ćete pronaći sve potrebne obrasce.

Svim zainteresiranim poduzetnicima Razvojna agencija će pomoći sa prijavom i pripremom obrazaca. Za pomoć se javite na broj mobitela 099-357-4114, e-mail mateja.cah@ra-agro.hr ili putem Facebook stranice agencije.