Objavljeno: 13/01/2017

Preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Nakon sastanka ravnatelja Bjelovarske Opće Bolnice Alija Alloucha s predstavnicima braniteljskih Udruga Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske županije obznanjeno je da će ta bolnica provoditi pilot projekt preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata prema kriterijima koje je postavilo Ministarstvo hrvatskih branitelja. Projekt je to ministarstva hrvatskih branitelja sa svrhom poboljšanja zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja.
U prvom dijelu programa na preventivne sistematske preglede bit će upućivani hrvatski branitelji koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta sudjelovali više od 1500 dana. Prema statistici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije je oko 12 800 hrvatskih branitelja od kojih oko 950 s više od 1500 dana provedenih u borbenom sektoru u obrani suvereniteta RH. Po završetku prvog dijela programa Ministarstvo hrvatskih branitelja izdat će naputak o daljnjim preventivnim pregledima ostale braniteljske populacije.
Svi hrvatski branitelji koji su članovi Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a ispunjavaju taj kriterij trebaju se što prije javiti u svoje udruge kako bi njihovi predsjednici sastavili popise i uputili ih na preventivne liječničke preglede u Opću bolnicu Bjelovar. Hrvatski branitelji koji nisu članovi ni jedne Udruge, a ispunjavaju kriterij moraju se javiti u Udrugu HVIDR-a Bjelovar, te se ondje upisati. Na program preventivnih pregleda upućivat će se po 10 branitelja dnevno gdje će ih pratiti stručna osoba.
Predsjednici braniteljskih Udruga odgovorni su za poštivanje kriterija koje je zadalo Ministarstvo hrvatskih branitelja, a branitelji koji nisu članovi ni jedne Udruge sa sobom moraju donijeti potvrdu o sudjelovanju u Domovinskom ratu.
Iz braniteljske udruge Bilogora '91 Grubišno Polje poručuju svojim članovima i ostalim braniteljima da se u udrugu na adresi Trg bana Josipa Jelačića 5 u Grubišnom Polju jave svakog radnoga dana od 8 do 10 sati.
Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskoga rat Bjelovar poziva sve hrvatske branitelje da ovome projektu pristupe odgovorno i iskoriste mogućnost preventivnih pregleda u svrhu prevencije i poboljšanja zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja. Sredstva za provođenje projekta osiguralo je Ministarstvo Hrvatskih branitelja