Objavljeno: 18/09/2019

39 obitelji bit će stambeno zbirnuto u naredne dvije godine

Državni tajnik Središnjega ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i zamjenik gradonačelnika Zlatko Pavičić jučer obišli gradilište

/slika/vijesti/2019/2019_09/2019_09_664_x_495/190918_mazar_obilazak.jpg

Državni tajnik Središnjega ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i zamjenik gradonačelnika Zlatko Pavičić jučer su obišli dvije od ukupno njih 39 obitelji s područja grada koliko će ih putem toga Ureda u naredne dvije godine riješiti svoje stambeno pitanje. Jedna od njih je mlada obitelj Gjanić, koja je nakon nekoliko podstanarskih godina u Stalovici, dobila od države kuću u Grbavcu, a država će putem Središnjega ureda za stambeno zbrinjavanje toj obitelji obnoviti i krovište, izmijeniti stolariju te urediti sanitarni čvor. Izgradnjom nove kuće na temeljima stare putem Ureda rješava se pitanje obitelji Babić u Ulici kralja Zvonimira.
Dvije grubišnopoljske obitelji su primjeri načina na koji država na svom području pomaže stambeno zbrinuti građane kojima je to pitanje još uvijek neriješeno. Državni tajnik Nikola Mažar kaže kako je to uvelike omogućeno novim zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, odnosno u dvjema trećinama države, pri čemu je fond osiguranoga novca s 56 milijuna povećan na 115 milijuna kuna čime je osigurano zbrinjavanje više od 1000 obitelji kroz različite modele. Jedan od glavnih ciljeva tih aktivnosti je potaknuti ostanak ne samo mladih već i ostalih obitelji na potpomognutim područjima poput Grubišnoga Polja.
Poveznica između obitelji koje imaju potrebu rješavati stambeno pitanje i Središnjega ureda je Grad Grubišno Polje koji je ove godine također uveo mjere za stambeno zbrinjavanje. Riječ je o programu putem kojega je za stambeno zbrinjavanje mladih na području grada rezervirano 150 000 kuna,  koje će biti raspodijeljene putem dviju mjera. Mjera 1.1 je Potpora pri kupnji građevinskog zemljišta, stambenog objekta ili gradnje kuće radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Grubišnoga Polja i za nju je rezervirano 90 000 kuna, dok mjera 1.2 Potpora za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća ili stanova kojima se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor osigurava 60 000 kuna. (RGP)