Zamjenica gradonačelnika iz reda češke nacionalne manjine

Ana-Maria Štruml-Tuček

U Ivanovu Selu je pohađala niže, a više razrede osnovne škole u češkom odjeljenju u Grubišnom Polju. Poslije završene gimnazije u Grubišnom Polju studirala je kroatistiku i bohemistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a jedan je semestar studirala u Brnu na Masarikovom fakultetu.
Još od školskih dana piše za češki tjednik Jednotu i dječji mjesečnik Dětský koutek. Češku emisiju na Radiju Grubišnom Polju vodi od gimnazijskih dana, a posljednjih je deset godina urednica i voditeljica emisije na češkom jeziku Česká řeč.
Od 1998. godine je predavala češki jezik u osnovnim i srednjim školama u Daruvaru, Končanici, Grubišnom Polju i Virovitici. Od 2011. godine radi u Novinsko izdavačkoj ustanovi Jednota, u kojoj je 2015. godine bila i glavna i odgovorna urednica, a od 2016. godine je urednica dječjeg časopisa Dětský koutek. Suautorica je knjige Češka osnovna škola u Ivanovom Selu i nastava češkog jezika u Grubišnom Polju.
Od 2000. godine je predsjednica Češke besede Ivanovo Selo i voditeljica kazališne skupine, a 2013. godine izabrana je za zamjenicu predsjednice, a od 11. lipnja 2017. godine je predsjednica Saveza Čeha u RH.
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je zamjenica predsjednika Vijeća češke nacionalne manjine, a u Grubišnom Polju predsjednica Vijeća češke nacionalne manjine.
Ističe da joj je život najljepši u Ivanovu Selu gdje živi s obitelji: sinom Mateom, kćerkom Klarom i suprugom Zdenkom.


  Povratak na: Gradska uprava