Treća akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2022. godini

U ponedjeljak 4. srpnja 2022. godine Gradsko društvo Crvenog križa Grubišno Polje u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba provodi treću redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u ovoj godini za područje Grubišnoga Polja, Velikoga Grđevca i Velikih Zdenaca.

Akciju će provoditi u Vatrogasnom domu u Grubišnom Polju, Ulica braće Radića 4, u vremenu od 9 do 12,30 te od 13 do 16 sati.

Zbog izrazito niskih zaliha krvi posebno pozivamo darivatelje krvne grupe „A –„ i  „B –„ da se odazovu na akciju.

Pozivamo sve darivatelje da se odazovu na akciju uz pridržavanje klasičnih epidemioloških mjera i unaprijed zahvaljujemo svima koji se odazovu na akciju!

Crveni križ Grubišno Polje

 

 

Nova prilika za OPG-ove putem Programa konkurentnosti turističkog gospodarstva

Na temelju Javnog poziva za kandidiranje projekta za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa konkurentnosti turističkog gospodarstva, objavljenog od strane Ministarstva turizma i sporta 31. svibnja 2022., kao korisnike bespovratnih potpora navodi se OPG – obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ili će pružati ugostiteljske i/ili turističke usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. OPŠIRNIJE 

 

Proslava Dana državnosti 2022.

 

Moto alka 2022

 

 

 

Noć knjige 2022.

 

Vodič za izvoznike

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja s ciljem pružanja aktualnih informacija na temu izvoza svim postojećim i potencijalnim izvoznicima u Republici Hrvatskoj izradilo je brošuru „Vodič za izvoznike“. Brošura sadrži pregled ključnih informacija o tome kako izvoziti, gdje se financirati, kako i gdje pronaći partnere ili predstaviti svoj proizvod i/ili uslugu, uz pripadajuće poveznice na institucije nadležne za pojedino područje.

PREUZMITE VODIČ ZA IZVOZNIKE

 

Informacije o potporama za poduzetnike u sklopu HAMAG-BICRO-a

Program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike:

01.04.2022. počele prijave. Program je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh. Riječ je o potporama male vrijednosti (de minimis potpore) za smanjenje računa za potrošnju plina u iznosu od 15 lipa po kWh potrošenog plina. Više informacija: https://hamagbicro.hr/najava-1-travnja-pocinju-prijave-za-program-dodjele-potpora-za-smanjenje-troskova-plina-za-mikro-male-i-srednje-poduzetnike/  Za dodatne informacije potrebno je pratiti internetsku stranicu https://mingor.gov.hr/

Mikro zajmovi za ruralni razvoj:

U sklopu HAMAG-BICRO financijskih instrumenata za ruralni razvoj trenutno su otvoreni mikro zajmovi (od 1.000,00 – 25.000,00 EUR) za investicije i za obrtna sredstva za mikro, male i srednje subjekte malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru, za sljedeće mjere i tipove operacija:

  • Mjera 4, tip operacije 4.1.1, 4.1.2, 4.1.3, 4.2.1, 4.2.2
  • Mjera 6, tip operacije 6.4.1
  • Mjera 8, tip operacije 8.6.1, 8.6.2
  • Kamatna stopa za zajam iznosi od 0,1 – 0,25% (ovisno o stupnju razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj je mjesto ulaganja), te 0,5% za obrtna sredstva

Detalji poziva se nalaze na sljedećem linku: https://hamagbicro.hr/financijski-instrumenti/kako-do-zajma/investicije/mikro-zajam-za-ruralni-razvoj/ , a česta pitanja i odgovori: https://hamagbicro.hr/pitanja-i-odgovori/zajmovi-za-ruralni-razvoj/

Bespovratna sredstva za istraživanje i razvoj (objavljeno 01.04.2022.)

Dva poziva vezana uz istraživanje i razvoj:

- Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća - novoosnovana poduzeća do 5 godina poslovanja u visokotehnološkim sektorima. Potpora za projekte čija je zrelost izvan faze dokazivanja koncepta, ali koja još nisu spremna za tržište tj. TRL 5-8. To uključuje nadogradnju, osmišljavanje, provjeru izvedbe, validaciju tržišta, ispitivanje, razvoj pilot-linija, zaštitu intelektualnog vlasništva i vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje (proizvod, postupak, usluga itd.), kao i obuku o ublažavanju i procjeni rizika potreba financiranja. Prijave projekata od 01.06.2022.

- Komercijalizacija inovacija - Potencijalni korisnici su MSP-ovi sa zrelim inovacijskim projektima (TRL 7 ili više) koji su blizu lansiranja na tržište. Financirane projektne aktivnosti trebale bi rezultirati lansiranjem proizvoda (roba ili usluga) koji su novi na tržištu. Financiranje se može upotrijebiti za prilagodbu razvijenog proizvoda ili usluge i pripremu za lansiranje proizvoda ili usluge. Prijave projekata od 20.05.2022.