Prema podacima Popisa stanovništva iz 2021. godine na području Grada živi 861 pripadnika češke nacionalne manjine, što u ukupnom stanovništvu jedinice čini 16,04 posto. Temeljem tog udjela češka nacionalna manjina ostvarila je pravo na zamjenika gradonačelnika, te je na lokalnim izborima 2013. godine kao prvi na tu dužnost u četverogodišnjem mandatu izabran Zvonko Horak. Na izborima 2017. godine dužnost zamjenice gradonačelnika iz redova češke nacionalne manjine preuzela je Ana-Maria Štruml-Tuček, koja je na tu dužnost reizabrana i 2021. godine.
Češka nacionalna manjina ostvaruje pravo i na dva predstavnika u Gradskom vijeću Grada Grubišnoga Polja.

Vijeće češke nacionalne manjine Grada Grubišnoga  Polja - Rada české menšiny mĕsta Hrubéčne Pole konstituirano je 14. lipnja 2023. godine.

Predsjednica vijeća je Ana Milić Zapotocky, a njezina zamjenica je Blaženka Pankas.

Trg bana Josipa Jelačića 1

Statut vijeća Češke nacionalne manjine

Češka manjina na području Grubišnog Polja

Seoba Čeha u krajeve današnje Republike Hrvatske trajala je skoro 150 godina - od polovine 18. do kraja 19. stoljeća iz tada zajedičke države Austro-Ugarske. Članovi današnje češke manjine u Hrvatskoj potomci su malih zemljoradnika koji su doselili u Zapadnu Slavoniju, a prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine u Hrvatskoj ima 9500 pripadnika češke nacionalne manjine.

Najstarije češko selo u Hrvatskoj, koje su osnovali kolonisti je Ivanovo Selo takozvana Pemija. Češka manjina na području Grubišnoga Polja vrlo je aktivna i uključuje se u sve kulturne manifetsacije grada. Osim što  članovi češke nacionalne manjine ukjučeni u Vijeće češke nacionalne manjine, organizirani su i unutar udruga odnosno Čeških beseda: Grubišnoga Polja, Treglave, Ivanova Sela i Velikih i Malih Zdenaca.

Češka beseda Ivanovo Selo

Ivanovo Selo je najstarije češko selo u Republici Hrvatskoj. U selu je smještena etnografska zbirka u vlasništvu Saveza Čeha i Češke besede Ivanova Sela. Beseda broji osamdesetak članova, aktivno uključenih u puhački orkestar, plesnu i kazališnu skupinu. Najveća manifestacija koju svake godine beseda u selu organizira je Etno dan u dvorištu etno kućice u Ilovskoj ulici.

Najveći uspjeh je zabilježila kazališna skupina Cobydup, koja je bila na državnoj smotri kazališnih amatera u Visu i na medunarodnoj smotri kazališta u Češkoj republici. Predsjednica udruge je Ana-Maria Štruml-Tuček.

Češka beseda Veliki i Mali Zdenci

Osnovana je 1924. godine. U Besedi djeluju tri plesne skupine, ženski pjevački zbor i puhački orkestar. Pjevačku skupinu - poznate Zdenčanke - vodi Zdenka Kadlec, učiteljica glazbe u mirovini. I puhački orkestar je vrlo aktivan. U zimskim mjesecima za vrijeme maškara Velike Zdence posjećuje poznata Řimovska koleda iz istoimenoga prijateljskog češkog grada s kojom imaju odličnu suradnju. Predsjednica udruge je Ana Milić Zapotocky.


Češka beseda Tréglava

Osnovana je 2002. godine i ima sedamdesetak članova. Predsjednik je Zvonko Harauzek. U sastavu besede djeluje nekoliko skupina: tri plesne i jedna pjevačka skupina. Plesna je vrlo aktivna i uključuje se u sve manifestacije grada i Saveza Čeha. Kao i sve ostale besede s područja grada, nastupa ne brojnim manifestacijama češke manjine u Hrvatskoj.
 

Češka beseda Grubišno Polje:

Najmlada je češka beseda na području grada osnovana 29. travnja 2011. godine. Od svog osnivanja vrlo je aktivna. Članovi su osnovali pjevačku, glazbenu i plesnu skupinu. Od osnutka predsjednica besede je Vesna Havelka.


  Povratak na: Život u gradu