Pravoslavlje na grubišnopoljskomu području svoje začetke ima naseljavanjem Srba u vrijeme okupacije Turaka ovoga kraja. Pojačano naseljavanje zabilježeno je oko 1690. godine, kada su Turci protjerani iz ovih krajeva. Tada su nastala naselja poput Rastovca, Dijakovca i drugih sela sa srpskim stanovništvom. 1732. godine u Grubišnom Polju je zabilježeno 135 pravoslavnih domova, dok ih je bio veliki broj i u susjednim selima, poput 133 u Rastovcu.

U to su vrijeme izgrađene i mnoge pravoslavne crkve poput Uspenija Presvete Bogorodice 1709. godine te svetoga Dimitrija u Rastovcu, koje su uništene. U Grubišnom Polju od 1773. do 1775. godine izgrađena je zidana crkva sv. Velikomučenika Georgija, za izgradnju koje se morala tražiti i carska dozvola.

Obnovljena je 1820. godine te nakon Drugoga svjetskoga rata. Na grubišnopoljskom osim grubišnopoljske, koja je arhijerejsko namjesništvo, postoje parohije još u Velikim Zdencima, Velikoj Peratovici, Turčević Polju i Velikoj Barni. Sve parohije imaju po nekoliko crkava. Od 1991. godine kada je s grubišnopoljskoga područja otišlo nekoliko tisuća Srba, ostao ih je mali broj dok su neke crkve ostale bez i jednoga vjernika. Sve pravoslavne crkve na gradskomu području ministarstvo kulture je zaštitilo kao povijesne spomenike, u čijem je aranžmanu 2003. godine započela obnova grubišnopoljske sv. Velikomučenika Georgija te crkve Rođenja presvete Bogorodice u Malim Zdencima.

Trenutno je na cijelom grubišnopoljskom području oko 200 pravoslavnih domova, s većinom starim življem.

Bogoslužja su redovna od 2005. godine, kada je u parohiju došao paroh Branislav Todorić. Od početka 2012. godine parohijom je upravljao paroh Danijel Nikolić, a od 2016. godine parohijom upravlja paroh Slaven Jovičić. Bogoslužja su nedjeljama i praznicima u 9 sati.

Sjedište parohije je u Ulici Nikole Šubića Zrinskog 23.

Kontakt: 092 347 8955


  Povratak na: Život u gradu