Objavljeno: 10/04/2019

Akciji mjerenja krvnoga tlaka i količine šećera u krvi odazvalo se 66 građana

Četrdesetak ih se liječi od povišenog krvnog tlaka, a među trinaestero dijabetičara dvoje je bilo s ekstremnim vrijednostima glukoze

/slika/vijesti/2019/2019_04/2019_04_664_x_495/190410_krv_secer.jpg

U povodu Međunarodnoga dana zdravlja patronažna služba grubišnopoljske Ispostave Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije na gradskoj je tržnici provela akciju mjerenja šećera u krvi i krvnoga tlaka. Akciji se odazvalo 66 građana, od kojih se četrdesetak liječi od povišenog krvnog tlaka, a dio njih i od dijabetesa. Naime, trinaestero ljudi je bio s povišenim vrijednostima šećera u krvi, od kojih je u dvoje utvrđena ekstremno povišena razina šećera u krvi, pa ih je patronažna sestra Danica Bijelić, koja je provela akciju uputila da se obavezno jave svom liječniku kako bi se provele dodatne provjere i najvjerojatnije korekcije terapije.
Pritom valja raditi i na prevenciji, naglasila je, a to je najčešće pravilna i smanjena prehrana, kretanje, redoviti pregledi i kontrole i potom svakako pravilno korištenje propisane terapije. Bijelićeva ističe kako je prehrana od malih nogu sve od majčinog mlijeka vrlo važna i ima utjecaj na razvoj tih kroničnih bolesti.(RGP)