Objavljeno: 06/02/2015

Angolac Bernardo Jombi: Hrvatska je moja druga domovina !

B. Jombi je od 80.-ih prošloga stoljeća bliski prijatelj obitelji Grubišnopoljca Željka Vranića

/slika/vijesti/2015/2015_02/2015_01_664_x_495/150206_jombi_angola.jpg

Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh danas je ugostio Angolca Bernarda Jombija, diplomiranoga teologa koji je 1987. godine kao 22-godišnjak doselio u Hrvatsku. Hrvatska mu je, kaže, druga domovina u kojoj ga među ostalima veže i prijateljstvo s obitelji Vranić iz Grubišnoga Polja, započeto krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća u Adventističkom učilištu u Maruševcu nedaleko Varaždina, gdje je bio sustanar s Grubišnopoljcem Željkom Vranićem.
-Najbolji dio svojega života kroz studij mi je protekao ovdje u Hrvatskoj. Osim toga supruga mi je Hrvatica i djeca su ovdje rođena, tako da mi je Hrvatska druga domovina-kazao je B. Jombi na odličnom hrvatskom jeziku. Naime, nakon dolaska u Hrvatsku je počeo učiti jezik, a potom pohađati i srednju medicinsku školu.-Nakon te škole sam završio i teološki fakultet. Međutim počeo je rat i okolnosti su nas odvele u Njemačku gdje radim i živim s obitelji-kazao je R. Jombi. Nakon neformalnog razgovora gost iz Angole je gradonačelniku poklonio majicu s angolskom zastavom, a i domaćin je uzvratio domaćim proizvodima.
Inače, Hrvatsku i Angolu veže rat. Naime, nakon završetka portugalske kolonijalne vladavine u travnju 1974., do tada neovisna Angola je zapala u razarajući građanski rat koji je postao najduži sukob u Africi. Procjenjuje se da je u 27-godišnjem ratu poginulo više od 500 000 ljudi. To je i jedan od razloga Jombijeva odlaska iz zemlje. Danas kada se Angola razvija u moderno društvo, Jombi se trudi dati i svoj doprinos tom procesu.(RGP)