Objavljeno: 16/09/2019

Bogatim duhovnim i svjetovnim sadržajima proslavljeno Marinje

Ovogodišnja je proslava bila u znaku 80 godina prisutnosti časnih sestra sv. Vinka Paulskoga u našem gradu

/slika/vijesti/2019/2019_09/2019_09_664_x_495/190916_marinje_2019.jpg

Koncertom Ivana Ivankovića jučer u cintoru, završena je ovogodišnja proslava najvećeg proštenja župe sv. Josipa – Marinja, koje se više od jednog stoljeća slavi u povodu blagdana Imena Marijina. Proštenje, koje je početkom prošloga stoljeća uveo tadašnji župnik Ivan Nepomuk Jemeršić, obilovalo je duhovnim i svjetovnim sadržajima.
Proslava je, podsjetimo, započela u četvrtak svečanom akademijom u CIK-u u povodu 80 godina prisustva sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Grubišnom Polju i koncertom zborova 'Mariji u susret'.
U subotu je svetu misu u cintoru predvodio vlč. Dominik Vukalović, župnik župe sv. Leopolda Mandića iz Koprivnice, a pjevao je zbor te župe. Potom je ulicama grada prošla procesija s kipom Djevice Marije, a subotnja je večer završena nastupom KUD-a Slavko Kolar iz Palešnika i pučkim veseljem uz gulaš koji je pripremljen donacijama mesa divljači nekoliko lovačkih društava.
U nedjelju uoči središnjeg misnog slavlja u 10 sati je otkrivena spomen ploča postavljena na pročelju samostana Gospe Lurdske, postavljena u povodu 80. godišnjice boravka i rada redovnica u našemu gradu. Ploču su otkrili gradonačelnik Zlatko Mađeruh i saborski zastupnik Miro Totgergeli u nazočnosti župnika preč. Većeslava Magića i predstojnice samostana sestre Ivanke, njezinih triju susestara iz samostanu, poglavarica i susestara iz provincije i drugih gradova, kao i brojnih vjernika.
Središnju marinjsku svetu misu je u nedjelju u suslavlju s domaćinom preč. Većeslavom Magićem, bivšim grubišnopoljskim župnikom preč. Antunom Ćorkovićem i vlč. Josipom Košćakom, župnikom iz susjednoga Ivanova Sela, predvodio biskup bjelovarsko-križevački msgr. Vjekoslav Huzjak. U svojoj je propovijedi govorio o važnosti Djevice Marije u životu vjernika, uloge redovnica u Grubišnom Polju, uloge roditelja odnosno obitelji u odgoju djece i drugim temama. Biskupa je pozdravio i na dolasku mu zahvalio gradonačelnik Zlatko Mađeruh, koji je tom prilikom grubišnopoljskim redovnicama čestitao vrijedan jubilej.
Središnje misno slavlje pjevanjem i sviranjem ukrasio je zbor časnih sestara milosrdnica zagrebačke Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, koji je nakon mise održao i kraći koncert. Kao uspomena na njihovo 80-godišnje prisustvo u Grubišnom Polju vjernicima je nakon mise podijeljena brošura tim povodom objavljena u izdanju župnoga ureda.
Nakon svete mise očito zadovoljan što je organizacijski zahtjevna proslava protekla izuzetno dobro, zahvale je svima onima koji su na bilo koji način pomogli da četverodnevna proslava protekne kako je planirano uputio je njezin domaćin grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić.
Na Marinjskoj su pozornici u poslijepodnevnim satima nastupili i KUD-ovi s područja grada i mažoretkinje. (RGP)