Objavljeno: 13/05/2015

EUROPSKI DAN ZAŠTITE OD MELANOMA
Na sreću, nitko nema zabrinjavajuću dijagnozu

U Grubišnom Polju volontirajući je umirovljenike preventivno pregledavala dr. Bernarda Mišanović Marković, specijalistica dermatologije i venerologije

/slika/vijesti/2015/2015_05/2015_05_664_x_495/150513_melanom_pregled.jpg

U Hrvatskoj se ovoga tjedna 15. godinu za redom provodi kampanja u povodu Europskoga dana zaštite od melanoma, raka kože s velikim zloćudnim potencijalom od kojega umire 50 posto oboljelih. Zadnji službeni podaci govore da u Hrvatskoj od melanoma oboli 13,2 muškarca i 11,5 žena na 100.000 ljudi. Stoga je u sklopu kampanje pokrenuta velika javno-zdravstvena akcija u kojoj se u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva provode preventivni pregledi.
Danas su Grubišnopoljci imali priliku obaviti jedan takav u prostorijama Matice umirovljenika, gdje je pregled organiziran u sklopu programa „Dnevni boravak“. Ondje se, kako bi provjerila zdravlje svoje kože, među dvadesetak osoba danas našla i Zdenka Škrilac.-Malo se plašim te bolesti i zato sam i došla. No, valja se paziti, štititi koristiti kreme i valjda opasnosti ne bi trebalo biti-kazala je.
No, na sreću nije jedina koja je današnji preventivni pregled završila s osmjehom na licu.-Danas sam u sklopu akcije pregledala umirovljenike. Većinom je riječ o populaciji u prosjeku 60, 70 godina starosti. Nitko nije imao zabrinjavajuću dijagnozu. Većinom su to takozvane prekanceroze. Ništa opasno, već ono što bi se trebalo dalje tretirati krioterapijom ili kirurški, te su dobili uputu za daljnji tretman-kazala je Bernarda Mišanović Marković, dr. med., specijalistica dermatologije i venerologije, koja je danas, kao brojni njezini drugi kolege dermatovenerolozi u Hrvatskoj, voloterski pregledavala pacijente..
To se uklapa u općenitu sliku ovoga kraja. Naime, liječnica B. Mišanović Marković, Grubišnopoljka koja kao specijalistica radi u virovitičkoj Općoj bolnici, kaže da melanom nije vrlo čest i u prosjeku novootkrije jedan mjesečno. Ali, je jedan od najmalignijih karcinoma kože, jer može metastazirati i nakon 20 godina. Stoga je vrlo važno pravodobno, prije negoli metastazira, doći na pregled i tada su 100 postotne šanse za izlječenjem.
Koristeći sintagmu da 'koža sve pamti', dr. B. Mišanović Marković savjetuje da se od ranoga djetinjstva ne treba izlagati najjačem suncu, valja koristiti kreme visokog zaštitnog faktora, te uz to koristiti mehaničku zaštitu poput šešira, kapa ili majica.-Svakako se valja javiti liječniku ako se nešto novo pojavi na koži ili se primijeti da se madež promijenio po pitanju boje, veličine, da je postao šaren, odnosno kako mi volimo reći, da ima sindrom ružnog pačeta - da je drugačiji od ostalih-zaključuje liječnica.(RGP)