Objavljeno: 22/01/2021

Grad Grubišno Polje u ovoj godini u infrastrukturu namjerava uložiti oko 12.6 milijuna kuna

Među većim ulaganjima je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u krugu Komunalca vrijedna oko pet milijuna kuna

/slika/ponavljajuce/a_150430_grb_praznikrada.jpg

Sukladno Programu gradnje komunalne infrastrukture i Programu gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2021. godinu Grad Grubišno Polje u ovoj godini u infrastrukturu namjerava uložiti oko 12.6 milijuna kuna. Najviše, pet milijuna rezervirano je za građevine za gospodarenje komunalnim otpadom. Naime, u ovoj godini će biti proveden projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u prostoru grubišnopoljskog Komunalca. Time će biti stvoreni preduvjeti za povećanje stope odvojeno prikupljenog otpada, smanjenje količine otpada na odlagalištu i povećanje razine svijesti stanovništva o važnosti pravilnog odvajanja otpada.
Nešto više od trećine proračuna Programa gradnje komunalne infrastrukture Grad planira uložiti u nerazvrstane ceste. Između ostaloga u asfaltiranje kolnika Ulice Andrije Hebranga, izgradnju ceste i nogostupa u Zoni malog i srednjeg poduzetništva dugih 1900 metara, dok je značajna investicija u tom sklopu i Izgradnja oborinske odvodnje u ul. Josipa Kozarca u Grubišnom Polju duga 865 metara. 2,2 milijuna kuna je rezervirano za uređenje javnih prometnih i zelenih površina, gdje se posebice izdvaja izgradnja nogostupa ukupne dužine 600 metara u gradskom naselju koje omeđuju ulice Vilka Ničea, Julija Klovića, A.G. Matoša i Tina Ujevića.
Plan je u ovoj godini nastaviti projekt zamjene stare novom energetski učinkovitom i ekološkom led rasvjetom. U toj, 5. fazi projekta, iznosom od 625 000 kuna bit će izmijenjeno oko 300 armatura javne rasvjete u naseljima Velika Barna, Grbavac, Velika Jasenovača, Rastovac i Munije. Najveći dio novca 5,3 milijuna kuna za provedbu svih planiranih projekata osigurat će Grad u svom proračunu, 4,2 milijuna treba stići iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Dio novca bit će osiguran putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, potom EU fonda za regionalni razvoj, mjere 19 programa Leader te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. (Michael Palijan)