Objavljeno: 16/11/2020

Gradski stožer CZ-a zatražio suglasnost za uvođenje I. faze dodatnih mjera na području grada

Mjere bi se zbog blagog porasta broja oboljelih na području grada trebale odnositi na razdoblje od 17. do 27 studnenog

/slika/vijesti/2020/2020_11/2020_11_664_x_495/201116_stozer_nove_mjere.jpg

S obzirom na to da je koronavirus ušao u grubišnopoljsku osnovnu školu te da je u gradu nešto povećan broj oboljelih u odnosu na ranije razdoblje, danas je zasjedao i određene zaključke donio Stožer civilne zaštite Grada Grubišnoga Polja. Naime, od početka pandemije, odnosno od 13. listopada kada je zabilježen prvi oboljeli na području grada, u Grubišnom Polju su od COVID-a 19 oboljele 34 osobe. Trenutno je 13 aktivnih bolesnika, a 67 je osoba u samoizolaciji. Tako je gradski od Nacionalnog Stožera zatražio odobrenje mjera I. faze za razdoblje od 17. do  27. studenog i to odgodu svih društvenih i javnih manifestacija te okupljanja u zatvorenim prostorima poput priredaba, izložbi, znanstvenih skupova, sajmova i sličnog, obustavu amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi i programa. Da se sportska natjecanja održavaju isključivo na otvorenom prostoru bez prisustva gledatelja, izuzev za sportske ekipe koje se nalaze u sustavima natjecanja te da se odgode svi rekreativni treninzi i treninzi djece do 14 godina, izuzev za sportske ekipe koje se nalaze u sustavima natjecanja. Predlaže se obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te vjerska okupljanja uključujući i mise, potom da se ne organiziraju turistička putovanja i drugi izleti autobusima u kojima dolazi do kontakta većeg broja osoba.
-Poveća li se dodatno broj oboljelih, odnosno bude li tri dana uzastopno više od ukupno 30 oboljelih, pripremili smo i mjere II. faze za koje ćemo tražiti suglasnost. A to je da u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost uz pridržavanje svih epidemioloških mjera u njihovim objektima može biti prisutno istovremeno najviše 15 osoba. Da se u ugostiteljskim objektima može održavati istovremeno samo jedno privatno okupljanje uz prisutnost najviše 15 osoba, bez obzira na veličinu prostora i broj sala. Predložit će se ograničenje rada ugostiteljskih objekata iz kategorije caffe barovi do 22 sata. Preporučit ćemo da se sjednice skupština udruga i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu i tražit ćemo obustavu iznajmljivanja i drugog korištenja društvenih domova za sve vrste okupljanja-kaže načelnik Stožera CZ-a Grada Grubišnoga Polja Zlatko Pavičić. Ukoliko bi tijekom pet dana broj aktivno bolesnih na području grada bio veći od ukupno 70, Stožer će zatražiti uvođenje i III. faze, odnosno da se ne održavaju privatna okupljanja, a ako se održavaju da se ograniče na članove iz najviše dva različita kućanstva, uz održavanje fizičke udaljenosti i svih higijenskih mjera.
Prijedlozi mjera I. faze upućeni su županijskom, odnosno nacionalnom Stožeru od kojega bi odgovor, očekuje se, mogao stići već sutra. (Michael Palijan)